Jangan terkejut pulak dengan tajuk ini. Budak bucuk mana pulak nih...? heheh si jering ni lah yang namanya si budak bucuk. Makan memang sedap tapiiii...lepas tu mulut dan air k*****g tersangat 'harum' baunya...hati2 yer...
Resepi ini diberi nama Sambal Jering Gunung Berapi...sebab lepas makan gunung berapi akan meletus sampai mata, hidung, mulut semua berair macam gunung berapi menumpahkan larvanya.....huaaaaaa pedas giler!!!! Jom layan resepi...
20 biji jering tua - kat kampong akak panggil jering cambah/tanam
2 biji bawang besar
20 biji cili api - dikisar - ikut suka nak pedas macamana
1/2 inchi belacan
Segenggam ikan bilis
Garam dan Gula
Asam keping
Minyak untuk menumis
Cara-cara : Jering dipotong nipis2. Panaskan minyak, masukkan bawang merah lepastu masukkan cili api dan belacan.. masak sampai pecah minyak. Masukkan jering, kacau..masukkan ikan bilis, asam serta garam dan gula.. Gaul sampai sebati. Masak sampai pecah minyak. Masukkan bawang potong. Terpulang kalau nak kering atau nampak basah sambal tu. Sedia dimakan dengan nasi panas.
sedapnya.... sedapnya.... sedapnya....
ReplyDelete