Pages

Thursday, March 10, 2011

Kek coklat kembar

Peewiittt..!! macam bendera pahang la pulak...ops pahang hitam putih bukan kuning hitam lah... jangan marah gurau aje... Kek akak ni kek kembar... yang hitam tu kek coklat dan yg atas tu cheesecake...akak gabung sekali ala2 brownies marble kan...? Dapat idea ni masa ronda2 kat dapor ciklin, mengancam you...!! apalagi projek dapor berasap lah kita...
yang penting dapat makan cheesecake yang gebus tu... mmmmm ada coklat dan oyen sekali...yummy!!
Macam biasa tapaw untuk momok opis sudah jadi agenda wajib, diorang jadi akak punya food tester... hehehe. Jom tengok resepi ...
Resepi Kek Coklat (bahagian bawah)

1 cawan tepung kek (naik sendiri)
1 cawan Gula halus
2 biji telur
125 gm butter ( ciklinn pakai Anchor)

1/2 cwn seerbuk koko *
1/4 cawan gula*
1/2 cawan air panas*
1/2 cawan susu cair (ciklinn pakai susu kotak)*
* satukan kesemua diaatas

Cara - pukul butter dan gula sehingga kembang... kemudian masuk telur ( masukkan satu persatu yer,pukul lebih kurang seminit..baru masukkan sebiji lagi)... kemudian masukkan tepung dan bahan bertanda *..... masukkan kek dlm bekas dan bakar kek...

Resepi Cheesecake (bahagian atas)

250gm Cream cheese
125 gm butter (pakai anchor)
3/4 cwn gula halus
2 biji telur
1 3/4 cwn tepung kek

1camca jus lemon (ciklinn pakai sunquick jerk)
1/2 cawan susu segar

cara- pukul CC + butter + gula halus.... sehingga kembang.. kemudian telur satu persatu.... masukkan tepung + jus lemon dan susu segar.......

cara lapisan dibuat........... mula2 bakar dulu kek bahagian bawah.... agak2 dia macam separuh masak..... angkat... dan masukkan bahan cheese (bahagian atas) tu....... bakar kembali sehingga masak..... nak tau kek dah masak ketidak...... cucuk kek dgn lidi... kalau lidi tu bersih jer keluar.... makanya kek sudah masak lah tu......

No comments:

Post a Comment