Pages

Tuesday, April 12, 2011

Black hippo...?

Apaaaa.? black hippo...? Adik beradik blue hippo ke? Eh...bukan adik laa tapi awek gue... kih kih kih... Apa hal pulak black hippo tu buat kat umah akak ni...mesti nak suatu-suatu ni... (ops...dialog eQa bila nak beli sesuatu...).  Owwww....black hippo nak tumpang berendam dalam kolam...gasak kau lah hippo....
Tengok la tu...hippo akak yang montok tapi.....kiut kan...? tergolek jek lepas berendam...eeeiiih tak senonoh la hippo ni...malu lah sikit kat si froggy tu....sengih jer dia kat situ tengok gelagat si hippo...

Ok lah...drama dah habis...Jom layan resepi pulak...

Badak Berendam Pulut Hitam
Sumber : sudipkayu.blogspot.com

Bahan2:
2 cawan tepung pulut
1 cawan pulut hitam (blender dan jadikan tepung)
Sedikit garam
1 cawan santan pekat

Inti:
1 cawan isi kelapa muda
1/2 cawan gula melaka
2 sudu gula pasir

Cara2 (TEPUNG):
Gaulkan kedua2 tepung pulut.  Bubuh garam dan sedikit gula.Letakkan air sedikit demi sedikit sampai tepung boleh dikepal.Kemudian bulat2 tepung untuk diletak inti.

Cara2 (INTI)
Masukkan isi kelapa dan gula merah dlm periuk. Masak dgn api sederhana. Kemudian masukkan gula pasir.Masak sehingga kering.

Cara2 (SANTAN)
Gaulkan santan pekat dgn 1/4 sudu kecil garam.

Masukkan inti kelapa ditengah tepung td. Bulatkan. Dalam pada tu, sediakan periuk kukus. Susun kuih badak didalam loyang yg sesuai. Letakkan santan yg sudah dibubuh garam secukup rasa disekeliling kuih.  Kukus dlm masa 1/2 jam.OK...siap!

1 comment:

  1. assalamualaikum..wahhh, ada black hippo kat sini yer..nanti bolehla ditry utk buat berbuka puasa nnt nih..sedapnyer...

    Selamat berpuasa..

    ReplyDelete