Pages

Saturday, April 16, 2011

Kuih talam tokyo

Talam Tokyo? Ada ke kuih ini di Jepun sana? Entah la...Dari mana datangnya kuih ni yer..? Oooo kata CMG kuih ni berasal dari Johor...mungkin ada orang Johor yang duduk di Tokyo kot... Pernah makan sekali di pejabat, sedap rasanya... kebetulan ada pulak sahabat bertanyakan resepi kuih ni...terus teringin nak mencuba...

Percubaan pertama membuat talam tokyo....yg warna ungu tu ada perisa keladi dan yang kuning perisa pandan.  Mmmmm...kalau nak rasa jemputlah datang ke rumah...ada satu loyang lagi...

Resepi : Kuih Talam Tokyo
Sumber : Maz

Bahan-bahan (kita guna loyang 4 segi 6 1/2 inci)
Lapisan Bawah
30g suu'un - rendam selama 15-20 minit - gunting kecik-kecik
125g sagu kecil - cuci dan rendam 30 minit dan toskan
50g kelapa parut -amik yang putih je
1 sudu kecil garam
200ml santan

Cara-cara:)
1. Satukan semua bahan-bahan dan kukus selama 15 minit,bila dah masak tekan-tekan sikit dengan sudu (pastikan tutup pengukus ditutup dengan kain/towel)

Lapisan Atas
150g gula pasir
50g tepung kastard
400ml santan
1 biji telur (gred A)
1/8 sudu kecil air abu (kita tak letak,sbb xde,klu ada letak ye supaya lapisan atasnya tu kenyal elok)
1/4 sudu kecil garam
sedikit pewarna hijau
sedkit paste pandan (kita bland daun pandan sekali dengan kelapa parut,kemudian ramas amik santannya)

Cara-cara:)
1. Satukan semua bahan-bahan kecuali gula. Kacau sebati dan tapiskan dalam periuk
2.Masukkan gula dan masak atas api sehingga naik wap (jadi pekat sikit macam susu pekat)
3. Tuang ke atas lapisan sagu tadi dan kukus lagi selama 30 minit. Siap dan buka tutup pengukus dan sejukkan dulu sebelum dipotong

No comments:

Post a Comment