Seronoknya dapat berhujung minggu bersama keluarga kan...? Makan bersama, boleh pergi shopping, berkelah atau paling tidak pon santai2 depan rumah sambil belek2 pokok orkid sambil minum fresh orange... cuaca panas begini memang sesuai benar dapat teguk ais...hmmm lega sungguh
Menu makan tengahari akak harini mi kari bersama jus strawberry. memang dah lama tak buat mi kari, itu yang berhajat tu...
Jom tengok resepinya...
1 paket mi kuning
20 biji telur puyuh ) direbus
2 biji cili merah
2 keping tauhu ) digoreng
1 cwn air asam jawa
Minyak masak dan garam
Minyak masak dan garam
Bahan kuah
300 gm daging ayam
300 gm udang hidup
4 ulas bawang putih ) kisar
4 ulas bawang merah ) kisar
1 sm halia ) kisar
10 tangkai cili kering ) kisar
Cara :)
Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yg dikisar hingga naik bau.
Masukkan serbuk rempah kari, garam. Masak hingga garing.
Kemudian masukkan ayam, udang dan santan serta air asam jawa. Masak hingga mendidih.
Apabila menghidang, masukkan mi dan sayur-sayuran ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah dan bubuhkan telur puyuh rebus.
Sedapnya mee kari tu... memang fav diana tu... tapi yg nie spcl ckit ek.. ada telur puyuh.. lom pernah mkn mee kari bersama telur puyuh... pasti lagi sedap kan
ReplyDeleteheee thx diana..akak sengaja guna telur puyuh comey kan...
ReplyDelete