Pages

Sunday, April 17, 2011

Mi kari

Seronoknya dapat berhujung minggu bersama keluarga kan...? Makan bersama, boleh pergi shopping, berkelah atau paling tidak pon santai2 depan rumah sambil belek2 pokok orkid sambil minum fresh orange... cuaca panas begini memang sesuai benar dapat teguk ais...hmmm lega sungguh

Menu makan tengahari akak harini mi kari bersama jus strawberry. memang dah lama tak buat mi kari, itu yang berhajat tu...

Jom tengok resepinya...


1 paket mi kuning
100 gm sawi
20 biji telur puyuh ) direbus
2 biji cili merah
2 keping tauhu ) digoreng
1 cwn air asam jawa
Minyak masak dan garam

Bahan kuah
300 gm daging ayam
300 gm udang hidup
Santan
4 sudu besar serbuk rempah kari
4 ulas bawang putih ) kisar
4 ulas bawang merah ) kisar
1 sm halia ) kisar
10 tangkai cili kering ) kisar

Cara :)
Panaskan sedikit minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yg dikisar hingga naik bau.
Masukkan serbuk rempah kari, garam. Masak hingga garing.
Kemudian masukkan ayam, udang  dan santan serta air asam jawa. Masak hingga mendidih.
Apabila menghidang, masukkan mi dan sayur-sayuran ke dalam mangkuk. Tuangkan kuah dan bubuhkan telur puyuh rebus.

2 comments:

  1. Sedapnya mee kari tu... memang fav diana tu... tapi yg nie spcl ckit ek.. ada telur puyuh.. lom pernah mkn mee kari bersama telur puyuh... pasti lagi sedap kan

    ReplyDelete
  2. heee thx diana..akak sengaja guna telur puyuh comey kan...

    ReplyDelete