Pages

Tuesday, April 19, 2011

Roti cinoni

Selamat pagi selasa...senyum senyum...tak perlu kata apa2...kalau saya senyum awak mesti senyum sekali...kalau kita senyum semua orang berjangkit...bila semua orang senyum...dunia tiada penyakit...senyum tak perlu kata apa2... ahai terhibur hati dengar lagu ni...

Yeehaaa....sambil tersenyum sambil bersarapan roti kismis cinoni...sedap kan? resepi roti ni cedok daripada resepi roti prune hanamemories...cuma roti si hana sangat cumil dan model dia pon cumil... akak derhaka sikit buh kismis saki baki buat nasi tomato masa kenduri baru2 ni...jangan membazer kan....tak cumil pun tak apa janji dapat sarapan berkhasiat...

~ minta izin yer hana & CMG share resepi di sini...
 
RESEPI ROTI PRUNE (akak guna kismis)

source : matgebu@dapurtanpasempadan

Bahan-bahan
250 gram tepung roti
70 gram tepung gandum
6 gram instant yeast
1 camca besar susu tepung
30 gram gula halus
50 gram mentega
1/2 camca teh garam
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softener
130 ml air
70 ml whipping cream (boleh ganti dengan susu cair)
100 gram prune, hiris kasar

Cara Membuatnya :))

Satukan semua bahan2 di atas kecuali mentega, gaul hingga menjadi doh, tambah mentega dan terus menguli hingga lembut dan anjal, jika melekat tabur sedikit tepung. Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan tutup dengan plastik, biar 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan dalam breadmaker, pilih setting untuk doh dan tekan on, biar hingga siap.

Keluarkan doh, tumbuk untuk membuang udara, bahagikan doh tadi pada 10 bahagian. Ambil satu dan bentukkan bulat seperti bola, susuh dalam loyang yang telah disapu sedikit mentega. Jarakkan antara satu sama lain. Buat hingga siap.

Perap 45 minit hingga kembang. Bakar dalam oven yang telah dipanasan pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga kuning keemasan. Keluarkan roti dari oven dan sapu mentega atas permukaannya. Kalau suka boleh tabur sedikit gula halus sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment