Pages

Tuesday, May 31, 2011

Masak tempoyak patin Temerloh

Salam siaran... ingat lagi tak kes makan ikan patin Temerloh smpai RM13 ribu itu hari....? haa...memang terkejut semua orang dibuatnya... tapi dengar cerita orang Temerloh, memang patut la harga tu sebab mereka tu ramai dan mereka2 tu makan macam2 lauk bukan ikan patin semata... loorr.... patut la sampai 13 ribu punnnnn.....

Ok lah...kita tengok pulak menu akak hari ni yer...Masak tempoyak patih Temerloh.... yang ini taklah rm13 ribu cuma rm13 jer se kg... akak beli di Pasar Tani Temerloh baru2 ini... kebetulan balik dari kampong ituhari terus singgah pasar tani Temerloh.  Seronok tengok pasar tani di sini, ramai orang2 kampong berniaga di sepanjang Sg. Pahang.  Ada macam2 sayur kampong dijual di sini...sempat la akak beli jering semai, pisang berangan, terung telunjuk dan bantal kekabu pun akak beli jugak...hehehe


Jom kita intai2 resipinya...

Masak tempoyak patin Temerloh

Bahan-Bahan utama:

Satu ekor ikin patin (patin sangkar)
2 ulas kunyit hidup (ditumbuk halus)
20 biji cili api (ditumbuk halus)
2 senduk tempoyak (agak2, nak pekat letak lebih lagi)
1 biji timun cina (dipotong dadu)
2 ikat daun kesum
3 cawan air (ikut kepekatan)
garam (ikut rasa)
gula (kalau agak terlalu pedas)

Cara:

ikan dibersihkan dan diperapkan dengan air limau nipis untuk menghilangkan bau hanyir. kunyit hidup, dan cili api ditumbuk halus dan digaulkan dengan tempoyak tadi masukkan kedalam periuk yang diletakkan air gaul sehingga rata masukkan juga asam keping, letak atas api dan biar 3 minit baru masukkan ikan yang terlebih dahulu dibersihkan, masukan daun kesum dan timun cina tadi, sambil itu masukakn garam, jangan terlampau masin, kalau agak2 pedas sangat masukkan gula sikit.


No comments:

Post a Comment