Pages

Saturday, May 7, 2011

Roti canai kuah dhal

Selamat pagi Sabtu semua...Jom makan roti canai kuah dhal... ops!! ini bukan roti canai mamak tau ...

Kuah dhal homemade punya.... 

Bahan A:
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit ikan bilis


1 cawan kacang dhal (rebus hingga empuk)
2 cili besar merah - dipotong
1 sudu kecil garam
2 sudu rempah kari
sedikit perahan asam jawa
125 ml (1/2 cawan ) air
3 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

1. Panaskan periuk dengan sedikit minyak masak. Tumiskan bahan A hingga naik bau.  Masukkan rempah kari.  Biarkan garing seketika. 

2. Masukkan kacang dhal yg siudah direbus tadi dan masukkan 2 cawan air.  Tambahkan garam. Tambah air asam jawa dan garam.. Masak sehingga mendidih lagi sekali, kemudian perlahankan api apabila ramuan nampak agak mesra dan perlahankan api. Rasakan garamnya.Tambahkan cili ptotong dan padamkan api.
 
Jemputlah...

No comments:

Post a Comment