Assalamualaikum dan salam ceria semua...mari kita senyum sama-sama..
Senyum seindah suria
Yang membawa cahya
Senyumlah dari hati
Duniamu berseri
Senyum umpama titian
Dalam kehidupan
Kau tersenyum ku tersenyum
Kemesraan menguntum
Senyum... kepada semua
Senyumanmu amatlah berharga
Senyum... membahagiakan
Dengan senyuman terjalinlah
Ikatan...
Ok menu sarapan kami pagi ini karipap pusing air tangan bonda... memang karipap ni fav bonda akak tapi dia fav bab buat aje yg bab makan tu fav anak dia...heeee akak laaa.....kikkikkik.... Bonda akak memang terer buat karipap pusing2 ni, rangup dan garing... akak tolong buatkan inti jer semalam... letih sangat badan terlelap awai... z z z z z z
Bahan-bahan
Doh A
marjerin
150 gm
300 gm tepung gandum
Doh B
700 gm tepung gandum
satu sudu kecil garam
air (ikut lembut doh)
Inti
1 kilo ubi kentang - potong dadu
4 ketul isi ayam - potong dadu
2 biji bawang besar - potong dadu
4 ulas bawang putih
2 sudu rempah kari - bancuh dengan sedikit air
1 sudu cili mesin
Garam dan gula
Minyak
Daun sup & daun bawang
Cara membuat inti:
*Tumiskan bawang putih yg ditumbuk bersama sedikit udang kering.
*Masukkan bancuhan rempah kari dan cili mesin. masukkan pula yam yg didadu. Biarkan seketika. kemudian masukkan kentang dan bawang dan kacau sebati.
*Tambahkan sedikit air dan biarkan sehingga kentang empuk.
*Campurkan garam dan gula. Masak sehingga agak kering dan masukkan daun sup & daun bawang yg dimayang halus. Gaul sebati dan bolehlah diangkat. Sejukkan.
Cara-cara membuat kulit karipap:
1. Satuka bahan A dan uli sehingga sebati. Bentukkan bulat, jadikan 6 doh kecil
2. Satukan Bahan B dan uli hingga sebati dan licin dan bhgkan kpd 6 doh kecil.
3. Ambil doh biasa canaikan sedikit jgn besar sgt dan letakkan doh Adi atasnya dan balut semula menjadi doh yg besar. Buat sehingga habis keenam-enam doh itu.
4. Ambil doh yg telah di jadikan satu tersebut dan terap/canai hingga nipis. Bonda akak gunakan mesin membuat mee untuk mencanai doh ini. Biarkan ia menjadi lonjong
5. Ulangi sekali lagi menggulung seperti tikar. Buat sehingga habis.
6. Selepas itu, potong kepada beberapa bahagian yg kecil mengikut saiz karipap yang dikehendakki dan canai nipis.
7. Letakkan inti karipap dan kelim tepinya.
8. Goreng dalam minyak yg penuh dengan api perlahan.