Pages

Tuesday, June 7, 2011

Oh HIJAU...


♫ ♥ ♫ Bumi yang tiada rimba Seumpama hamba Dia dicemar manusia Yang jahil ketawa Bumi yang tiada udara Bagai tiada nyawa Pasti hilang suatu hari Tanpa disedari Bumi tanpa lautan Akan kehausan Pasti lambat laun hilang Duniaku yang malang... ♫ ♥ ♫

♫ ♥ ♫ Dewasa ini kita saling merayakan Kejayaan yang akhirnya membinasakan Apalah gunanya kematangan fikiran Bila dijiwa kita masih lagi muda dan mentah Ku lihat HIJAU....♥ ♫ ♥
Jom layan kek pandan marble ... ermmmm sangat enak, lembut dan gebu macam abg mat gebu... hehehe jangan marah yek abg mat.... inilah kek hasil skodeng resipi kat Dapor Tanpa Sempadan...boleh klik kat sini... TQ very much....

Sambil makan kek sambil kita kempen hijau yok...go go go.... GO GREEN! Cintai alam cintai negara kita ...


Resipi asal sumbangan "R-Lin" dari MyResipi.com....
Bahan-Bahannya :-)
4 biji telur gred A
100 g gula pasir
1 camca besar ovallate
25 ml pati santan (mat guna susu segar)
50 g minyak jagung
100 g tepung gandum*
1/2 camca teh garam halus*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
1 camca teh pandan paste
1 camca teh serbuk koko
1 /2 camca teh esen vanilla(sendiri letak)
1 camca teh coklat emulco (sendiri letak)


Cara membuatnya :-)
1.Putar gula dan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat (seperti adunan baulu).
2.Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gaul rata. Tuang minyak jagung dan pati santan. Gaul hingga sebati.
3.Adunan dibahagi 2, satu bahagian dia campur dengan esen vanilla, serbuk koko dan coklat emulco, gaul rata. Dan satu bahagian dicampur dengan pandan paste. Gaul rata.
4.Masukkan adunan koko dan pandan secara berselang-seli ke dalam tin kek yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak. Kemudian buat beberapa pusingan menggunakan chop stick.
5.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 30 minit, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebelum dihidang..

No comments:

Post a Comment