O..yeay... episod sambungan pagi tadi... nasi impit sambal kelapa... Ini menu popular di Pantai Timur... jangan terkejut pulak menu ini bukan setakat juadah hari raya tp sudah jadi makanan harian sarapan pagi... di sini sarapan pagi semua makanan 'berat' belaka...nasi minyak, nasi kerabu, nasi dagang, nasi air, laksa, pulut kepal dan macam2 lagi... pendek kata memang sah berat...berat badan bertambah lah weiiii...hehehe
Sambal kelapa ni sedap, lemak2 manis...ada kelapa goreng, ikan rebus yg ditumbuk, serai dan gula melaka atau gula kerek panggilan orang d isini...lebih kurang serunding ikan lah... memang sesuai makan dengan nasi impit.... Jom layan resipinya....
Sambal Kelapa
1 biji kelapa parut – goreng hingga kekuningan
6 ekor ikan selayang – rebus, buang tulang dan tumbuk lumat
Bahan dikisar
10 ulas bwg merah
1 inci halia
5 batang serai
gula melaka/ gula nisan
garam dan gula
Cara2
1. Kelapa yang dah digoreng, di tumbuk lumat dan digaul dengan ikan dan bahan2 dikisar.
2. Kemudian, goreng balik sehingga garing dan dihidangkan bersama nasi impit.
Assalamualaikum akak...
ReplyDeletetgk sambal kelapa tu mmg menyelerakan.. d makan lg ngan nasi impit... sedapnya.. kalau mkn ngan lemang pun sedap gak nie kan akak
Diana >
ReplyDeleteermmm...sambal kelapa ni boleh juga dimkn dgn lemang, pulut atu bubur...
sedapnye nasi himpit... ade sambal kelapa lagi ..:)
ReplyDeletenOOrsha >
ReplyDeleteermmm...sedap sha... sambal ada lagi esok makan dgn pulut lak...
heeee