Pages

Tuesday, July 26, 2011

Pengat labu sagu permata


Selamat pagi semua... apa khabar yer? ada yg masih mengganti puasa ke? wadduhhh!! cepatttt dah nak sampai garisan penamat nih... itulah lain kali ganti puasa awal sikit yer... tidaklah terkejar2... lebih baik kalau ganti puasa di bulan Syawal dapat pahala berganda... ye tak? jangan marah sekadar mengingatkan...hehehe....

Kepada yang berpuasa tu, selamat berpuasa dan kalau sudi berbuka nanti bolehlah makan pengat labu sagu permata akak nih... sudi-sudikanlah yek....


Pengat Labu Sagu Permata

Bahan:
1 biji labu sederhana besar (potong dadu)
2 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1/2 cawan gula merah/melaka (masak dengan 1/2 cawan air dan tapis)
1 cawan gula pasir
1 cawan sagu (yg besar)
1 helai daun panda
Secubit garam

Cara :
Masukkan labu, santan cair, daun pandan ke dalam periuk.  Biar sampai sedikit mendidih.  Pastikan sentiasa dikacau supaya sebati.  Masukkan gula merah, gula pasir, sagu permata dan garam.  kacau rata dan akhir sekali masukkan santan pekat.  Biarkan mendidih sekejap dan boleh dihidang.


kalau suka sejukkan dulu di dalam peti ais baru dimakan..... ermmmm yummy!!


4 comments:

  1. kak Gee,
    kamu menggoda ayu...
    konon2 ayu nak diet balik tau...........

    ngences lah ayu masuk sini..

    PS; alhamdullilah.. puasa ayu dh lama tertunai

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum akak...
    pepagi nampak pengat labu nie punya ler sedap akak... dah lama x makan pengat labu..

    ReplyDelete
  3. Suka sangat dengan labu, tambahan kalau buat pengat cam ni..

    ReplyDelete
  4. Salam, K Gee...
    Sedappnya pengat labu tu... :)
    Terliur plak nengoknya...

    ReplyDelete