Pages

Tuesday, September 27, 2011

Bubur som-som

Selamat pagi sayang... aik?? pagi-pagi sudah hidang dessert apa hal pulak ni? alahai.... menu pagi ini biasa2 aje so malu pulak nak tayang satu malaya... so apa kata kita jamu mata dengan dessert orang kampong yg kak gee buat hari ahad lepas... mak akak memang suka kuih ini lebih-lebih lagi kalau buat tu lembek sikit... ermmm.... yummy!!

Biasanya kalau mak buat, bubuh dalam loyang besar saja tapi akak bagi inovasi sikit masukkan dalam acuan silikon bentuk sunflower... konon2 biar nampak cantik dan menyelerakan... betul gitu?


Yang ini akak sengaja tambahkan aksesorinya dengan sedikit cendol.... kalau suka boleh juga gandingkan dengan candil atau kacang merah... ala-ala ABC.... sedap tau!!


Resepi Bubur som-som

Bahan-bahan:
2 cawan tepung beras
4 cawan santan
1 sudu tepung jagung
Secubit garam
1 helai daun pandan - simpulkan

Cara :
Masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau di atas api sehingga mendidih.  Masak hingga pekat dan berkilat hingga adunan meletup-letup. Pastikan dikacau sentiasa supaya adunan tidak berketul.  Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.  Sajikan bersama sirap gula melaka

Sirap gula melaka :-


500 g gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan - disimpul

Cara :  Masak gula melaka dan air hingga gula larut dan tapis. Sejukkan.


7 comments:

  1. lawanya som som akak.. nak makan pun sayang.. gambar akak pun makin lama makin cantik..

    ReplyDelete
  2. ala ita nih... biasa2 aje...kemera cap ayam!!

    ReplyDelete
  3. Alalalalaaaaa...cumeyyyynyer bubur som som..dlm bekas epel..nak raserrr..

    ReplyDelete
  4. nak cuba jugak lah...dah lama nak buat som som ni x jadi2 lagi...

    ReplyDelete
  5. sedapnya bubur som-som.. lama dah x buat.. nak ckit!!!

    ReplyDelete
  6. tun pun duk terliur tgk org buat dr bulan puasa aritu.. tp x terbuat2 pun haa.. tumpang mkn kak =)

    ReplyDelete
  7. alahai cunyer bubur som2 tu....mangkuk pun comel

    ReplyDelete