Pages

Monday, September 19, 2011

Kuih lapis

Ada yang berpuasa syawal hari ni? Syukur alhamdulillah, masih ada seminggu lebih lagi untuk kita sama-sama manafaatkan ganjaran yg Allah janjikan di bulan yg mulia ini.... kepada yang tak berpuasa mari kita jamu selera dengan juadah kuih melayu lama ni kuih lapis...


Dah lama sebenarnya tak melapis ni... entah mimpi apa petang semalam gamaknya tetiba terlintas nak buat kuih lapis ni... adunan pon pakat hantam aje mujurlah menjadi walaupun taklah secantik kuih ratu talam kita chef asma tu... ahai!!


KUIH LAPIS Versi kak gee

Bahan :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
2 sudu tepung ubi
4 cawan santan
3/4 cawan gula
Secunit garam
Pewarna yg disukai

Cara :)
Campurkan semua bahan kecuali pewarna dan blendkan hingga sebati.  Bahagikan kepada 2 atau 3 warna yg disukai.  Panaskan kukusan dan sapu loyang dengan sedikit minyak masak.  Masukkan loyang ke dalam kukussan sebantar.  Kukus satu lapis demi satu lapis selama 5 minit dan lapisan yg terakhir kukus selama 20 minit.  Angkat dan sejukkan baru dipotong.

5 comments:

  1. rajinnya kak jee buat kuih lapis..
    mas pun lama dah tak melapis..he3

    ReplyDelete
  2. cantik laa tu kak.. tun kalai bab melapis2 ni, skill mmg perlu asah lama lagi.. hehe.. tun last time wat kuih lapis jd mcm plastik. haha.. liat semacam pulak. skrg tgh diet lagi, nnti dh turun 3-4kilo blh laa wat nih. hihi

    ReplyDelete
  3. Assalam Gee,
    kuih lapis mu itu cantik warnanya..
    dah lama pulak kita tak melapis kuih..dapat minum petang hari ni pun baik juga kan.. selamat hari raya maaf zahir batin buat gee & family ya..

    ReplyDelete
  4. wow.. rajin la ekau melapis. Ni kalau makan kue ni koyak selapis-selapis baru sedap makan hee..

    ReplyDelete
  5. tingginya lpisan tentunya lama kan kak.. lawa lak tu.. suka makan sehelai2 lapisan tu

    ReplyDelete