Apa khabar semua... semalam tak sempat bersiaran... seharian di hospital urusan pembedahan Alif, anak akak yg ketiga... seawal jam 8.00 pagi kami sudah berada di hospital... akak tengok Alif murung aje mungkin dia takut kena bedah... kesian alif... pembedahan bermula jam 3.00 petang dan tepat jam 5.00 pembedahan siap dijalankan... Dr ada tunjukkan akak benda yg dibawa keluar dr dada si Alif tu tp akak tak sanggup nk tengok... ngeri nyaa..... Apapon syukurlah semuanya dah selamat... semoga Alif cepat sembuh....
Kuih sagu lapis ni bukan juadah hari ini atau semalam tapi sebenarnya juadah berbuka puasa ituhari... heeee maklumlah bulan posa kan sibuk sikit tak sempat nak publish... baru hari ini nak tayang kuih sagu lapis yg tak berapa lawa nih... resipinya akak skodeng dari dapor kak ummi cuma kuih sagu akak dua lapis aje... terima kasih kak ummi, sedap kuih nih... minta izin kongsikan resipinya di sini yer...
KUIH SAGU LAPIS
Sumber : Kak Ummi (Home Sweet Home)
Bahan:-
150 gm sagu halus
130 gm gula pasir
30 gm kelapa parut
150 ml santan (akak guna santan kotak jek)
1/2 sudu teh pewarna merah, hijau dan kuning
Kelapa untuk digaul:-
200 gm kelapa parut
1 sudu teh garam
Cara-Cara:-
Rendam sagu selama 10 minit dan toskan.
Adunkan sagu bersama kelapa parut, santan, gula dan kacau sebati.
Bahagikan adunan sama banyak kepada 3 bahagian. Warnakan berasingan dengan pewarna merah, hijau dan kuning.
Kukus selapis demi selapis hingga sagu kembang/masak. (lebihkurang 10 minit - dan untuk lapisan terakhir, akak kukus lama sikit lebih kurang 15 minit.)
Biarkan sejuk baru dipotong dan digaul dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan dikukus sebentar 3 - 4 minit (agar tidak mudah basi).
salam kak gee... sedap nampak .berlapis2.. nak jugakkkkk
ReplyDeletecantik kak gee siap ade 2 kaler lagi selamat hari raya
ReplyDelete