Pages

Sunday, October 30, 2011

Alahai....burger ke?


Tetiba bangun pagi ni teringatkan kedua orang tua di kampong... sihat ke mereka? apa agaknya juadah mereka bersarapan hari ini...? bimbang juga hati ini tentang kesihatan mereka berdua... Bila terdengar suara mereka di hujung talian... "emak sihat2 aje cuma ayah batuk & selsema... " ermmm lega rasa dihati... semoga Allah lindungi mereka berdua...ameen


Sarapan pagi minggu yang ringkas saja... Burger Malaysia... janji kenyang kan...? Bila perut sudah kenyang, kerja rumah sudah beres, hati pon berbunga-bunga lah.... time ni baru boleh mengadap lappy... heee... Jom makan burger....


BURGER MALAYSIA (gaya gee-hut)
Rujukan : Dapur Suzi

Bahan-bahan ( 8 biji )

*200g tepung gandum- saya guna tepung roti
*140ml susu/ air
*2 sudu besar butter/margerin- guna minyak masak
*2 1/2 sudu besar gula halus
*1/2 sudu kecil garam
*2 sudu kecil dry yeast
minyak untuk menggoreng

- sambal ikan bilis
- timun- ganti dgn salad


Cara-cara

Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.(saya masukkan dlm BM...masukkan bahan2 ikut arahan BM...tekan utk doh dan On..tunggu siap...)

Lepas tu , tumbuk-tumbuh doh roti tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.

Biarkan naik 2 kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.

Belah 2 roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis-nipis

4 comments:

  1. uwaaaa nmpk sedap tu burger msia...anak2 yatie mmng suka burger ni...

    ReplyDelete
  2. my feveret..dulu klu beli slalu nk byk sambal..skg klu bt sndiri, bleh letak sambal byk2..mst lg best kan klu bt guna tepung roti..

    ReplyDelete
  3. comel2 burger tu ...sayang pulak nk mkn...hiihi

    ReplyDelete
  4. kite suke beger mesia ni....sekali ngap 4 bijik pon tak sedar

    ReplyDelete