Pages

Monday, October 17, 2011

Minum petang cucuq jagung

Assalamualaikum... selamat bertemu kembali semua..!!! lama tak bersiaran, rindu rasanya...bukan dapor tak berasap atau tuan rumah malas ke dapor tapi tuan rumah sibuk bertugas luar daerah...hihi bukan luar negara ek.... Seminggu berada di kota metropolitan Kuala Lumpur hampir terlupa periuk belanga di rumah... hari ini cuci sawang & warm-up dapor dengan cucoq jagung... jom layan....!


Resepi Cucoq Jagung

1 cawan jagung (kak gee guna jagung kernel dlm tin)
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
1 biji telur
Bawang, lada merah, daun bawang - hiris nipis
Sedikit serbuk ikan bilis
Garam dan air
Minyak untuk menggoreng

Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk dan kacau rata.  Biar adunan keras sedikit.  Panaskan minyak dan sudukan adunan ke dalam kuali dan goreng cucoq sampai kekuningan.  Angkat dan boleh dihidang dengan sos cili atau sos kegemaran anda.  Mudah saja.

2 comments:

  1. sedapnya cucuq jagung.. kalau petang2 blh gak gi bersila tumpang minum petang.. dh malam, tgk gambo je laa... bekfes wat lagi ye, nk gi bekfes cucuq jugak. hihi

    ReplyDelete
  2. Assalam gee, lama kita tak bertandang kat dapur gee ni..cucuq jagung belum pernah cuba..mesti sedap lemak2 jagung gitu ke gee..tengok jagung tu macam nak kuis2 aje masuk mulut..hehe

    ReplyDelete