Pages

Saturday, December 10, 2011

Pai epal


Tetiba tekak ini teringin nak makan pai pulak.... Apa kata pagi ini kita sarapan pai epal... semalam tengok 3 biji epal tergolek jer dalam esbok tu... terus dpt idea nak mengpai... tapi pai versi melayu lah... versi orang kampung jer....hehehe


Puas selongkar dapor orang nak cari resipi kulit pai.... dulu pernah buat sekali tapi kulitnya keras... kali ini cuba resepi yang ini pula.... ermmm memang rapuh....fillingnya pon sedap... cuma k.gee ubahsuai sikit buatkan pai mini supaya senang anak2 nak makan... Terima kasih Zai tuan tanah Teratak Impian.... minta izin k.gee abadikan resepinya di sini pula yer...



Pai epal
Sumber : Zai Teratak Impian

bahan-bahan pastri:

250 gm tepung - guna tepung gandum
50 gm gula icing
150 gm mentega tanpa garam- guna buttercup
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- guna air sedikit je (agak2 bolih kepal)
Sehelai kertas minyak
Sedikit beras atau kekacang

Cara-cara

untuk membuat lapisan bawah (pastri),ayak tepung bersama gula aising.Gal ramas adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.Masukkan kuning telur dan air.Uli hingga menjadi pastri lembut.Bentukkan bulat,bungkus menggunakan plastik dan rehatkan didalam peti sejuk selama sejam.

Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.Canaikan pastri dan masukkan didalam tin pai 16cm atau 20cm.Asaingkan sedikit pastri sebagai hiasan.Hiris lebihan pastr pada dinding acuan supaya rata dan tekan sedikit pada setiap lekuk.

Cucuk dasar pastri dgn garfu,alas dgn kertas kalis minyak dan tuang beras diatasnya.Bakar 15 minit.

Sapukan rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti dan ratakan.

canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun bersilang pada permukaan pai/Sapu kuning telur dan bakar selama 30 - 35 minit.Hidangkan panas bersama krim vanila (jika suka)



Bahan-bahan inti:


4 biji epal hijau (dipotong dadu)
(k.gee tambah beberapa ulas buah prune)
100 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk kayu manis - x letak
2 s/b tepung gandum
3 s/b air (utk bancuh tepung)
1 camca perahan limau kasturi( jika suka)- x letak
1 biji kuning telur (utk sapu atas pasri)

Cara:

Masukkan epal dan gula perang dlm periuk dan masakkan sehingga layu.
Masukkan serbk kayu manis dan kacau rata.
Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
Sejukkan.

5 comments:

  1. salam kak gee....bestnya kalau dapat pai epal ni 5 ketul...ekekekeke

    ReplyDelete
  2. salam rindu kak gee..ada lg tak epal pie ni..ni kegemaran suami mieza..first time makan epal pie kat kfc dulu2 masa tu sekolah menengah..terus jatuh cinta dgn epal pie..nampak sedap je epal pie kak gee ni..

    ReplyDelete
  3. Assalam..
    Terliur tengok pai tu..

    ReplyDelete
  4. As'salam Gee

    Amboi bf kuih minah saleh lah pagi ni..hehehe. Tak kisah lah Gee versi kampung pun lagi sedap. ikut tekak dan selera kita kan. kadang2 ikut versi minah saleh ni kadang2 macam payah juga nak terima..hehehe

    ReplyDelete