Monday, January 31, 2011

Trilogi Cinta

Trilogi Cinta ~ Adaptasi dari 3 novel SHARIFAH ABU SALEM ~ Tak Seindah Mimpi, Tak Semanis Impian dan Tiada lagi Mimpi... menarik dan menyentuh perasaan...

OST TRILOGI CINTA - MELAKAR RINDU

Terlalu singkat hubungan ini
Belum pun sempat melakar rindu
Baru semalam mimpi dicipta
Mengapa mendung melanda sukma

Kaulah segalanya maka digubah
Ketika cinta masih di dada
Punahlah jua kini akhirnya

Entah mengapa hati bertanya
Mengapa kasih terlerai kini
Ku tak salahkan dirimu sayang
Lantaran takdir sudah tersurat

Punahlah jua kini akhirnya

Kek oren popy seed alunan kasih

Hamboiiii....panjangnya nama kek. Hmmmmm....memang dah lama berhajat nak buat kek yang kaler2 ni, teruja sangat tengok kek yang menjadi kegilaan chef2 blogger, cantik2 belaka.... Resepi kek ini aku ubah suai sikit daripada resepi kek oren poppy seed yang belajar di kelas masakan linn ituhari... taraaa lihatlah hasilnya, tak rugi tidur lewat, memang sedap dan cantik... memang berbaloiii.... yummy!!

yang ini bekalan untuk kawan kat opis....

Sunday, January 30, 2011

Potato wedges

Sarapan pagi ini mihun goreng, kuih cara dan potato wedges... Ini wedges kampung stail, hehehe... resepi main hantam aje... tepung jagung, tepung beras, tepung goreng ayam nona hot&spicy, sedikit garam, air, marjerin dan minyak untuk menggoreng.
Mula2 kupas kentang dan basuh besih. Kemudian potong berbaji macam potato wedges kfc tu... rebus seketika. Tambahkan garam dan serbuk lada sulah dalam rebusan. Biarkan separuh masak. Angkat dan tos.
Semantara itu bancuh 3 jenis tepung, garam, air dan sedikit marjerin. Kacau rata. Celupkan kentang tadi dan goreng hingga kekuningan dan garing.

Sudah siap dan boleh dihidangkan dengan mayonis dan sos cili, ala2 western la kononnya, sedapppp... Tapi awas kak!! kolestrol sangat tinggi tak boleh makan selalu, gemokkkssss....

Ok mari kita makan.... lepas ni kita exercise lebih sikit yer...

Saturday, January 29, 2011

Homemade pizza

Rasanya sudah lama tak makan piza... teringin pulak nak makan piza bikin sendiri... kebetulan pulak musim2 tengkujuh ni susah nak dapat ikan fresh, nak beli ayam dah 2 hari berturut2 makan ayam... malam ni pekena piza seafood yer... let's enjoy!!

piza seafood ku...hehehemanyaknya udang, hb sabar yer...
chef eQa..ahai

waaa...ada gaya tukang masak la...

ini pelakon utama @ heroini heroinnya...hehe

pelakon2 yg bakal membintangi cerekarama malam ini... ini kira pelakon tambahan kot
ini macam traffic light jer....

yang ini crue2 nya...

Hahahaha.....malam ini kita jamu selera cerekarama berjudul Homemade Pizza....hoyay!!!

Ketayap marble

Masa merayap2 dapor chef2 blogger terjumpa pulak kuih ketayap yang sebegini rupa (terlupa pulak blog siapa...) Nampak menarik dan menyelerakan. So apalagi, pagi2 lagi dah start membancuh adunan kuih ketayap marble, inti dah siap buat malam semalam...hikhik nama tu aku cipta sendiri bagi glamor sikit... mmmm, wallla........

Friday, January 28, 2011

Salam Jumaat

Salam Jumaat semua... semoga setiap apa yang kita lakukan hari ini dan pada hari-hari yang akan datang adalah di dalam keberkatan dan lindungan Allah hendaknya.

"Sesiapa yang mendirikan solat dengan khusyuk, Allah berjanji akan mengampuni dosa-dosanya" (Hadis Riwayat Abu Daud)

Wednesday, January 26, 2011

Bun 3in1

Guess what?? haaaa....bukan shampoo aje yg ada 3in1, roti pun ada....la la la la la.... sebenarnya roti 3in1 ni asasnya roti labu cuma make-up aje yg lain-lain, ada kastad dan filling blueberry....resepi modified sikit bun sosej ehsan kelas memasak Linn, thanks anyway... yuk makan roti....

bun no.1, kastad n blueberry, cumiL gitu ...

no.2 make-up kastad aja...

no.3 ala2 mexican bun..ahakstopping kastadnyasebelum dibakar, gebu kan? sudah make-up dengan kastad n blueberry, aw!! yang ini tunggu giliran masuk oven...

Haiiiiyyyy...kalau dah kemaruk buat roti tu, bagai2 rupa ada....badan pon dah naik macam ibu roti ahahahahaha.......

Tuesday, January 25, 2011

Biskut marie

Si kecil Nurin Afiqa order kuih ini nak bawa bekal ke sekolah katanya... mmmmm suka sangat dia dapat kuih ni dan yang paling seronok sekali eQa dah naik kelas atas, group intermediate... syabas my sunshine...

Hoyey...popeye

Oppsss...apsal pulak tajuk popeye ni..? Hehehehe.... sapa nak jadi kuat macam popeye mari makan spinach atau bayam daaa... Sedap tau bayam goreng ni rangup jer...krup krap krup krap ... thumb up!!

D'bak sensation

Cupcakes untuk belated birthday Along, tempah dari D'Bak Sensation ~ Cik Huda...mmmm nampak macam sedap. Along celebrate birthday dengan kawan-kawan di hostel....

Aku kah..??

Aku adalah kunang-kunang
Dalam gelap aku terbang
Dalam gelap aku terang

Dan jadikanlah kau senja
Karena gelap kau ada
Karena gelap kau indah

Aku hanyalah kunang-kunang
Dan kau hanyalah senja

Dalam gelap kita berbagi
Dalam gelap kita abadi

Saturday, January 22, 2011

Roll Roll Roti

Makan malam yang sangat simple...roti paratha roll..... skodeng umah kak ummi. Simple tapi sedapppp komen hb...cicah pulak kuah kari kaw...perghhhhh...menangis.....!!

CaRa ku

Minum petang hari ini menu kuih cara manis...hurmmm memang manis..... Resepinya aku hantam jer...

2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
3 cawan santan
1 cwn air pandan
Gula
Sedikit garam
Sedikit minyak masak

Friday, January 21, 2011

Bun coklat

Teringin pulak nak mencuba bun coklat... inilah hasilnya...

bulat..bulathehehe....montoksss.....!!

Sunday, January 16, 2011

♥ 11.1.11 ♥

11.1.11 ~ Happy belated birthday for my little sTaR... Hmmm dah menjangkau dewasa anak bujangku... sweet 17 to Along, ahai ... Tahun ini SPM yer sayang... mak doakan yang terbaik untuk Along, insyaAllah...

Last week dah janji nak buatkan cheese cake tapi dek kerana sibuk punya pasal tak sempat. Petang tadi gagah kan juga untuk menggodek marble choc cheese cake.... lega rasanya dapat juga hasilkan kek idaman ini walaupun taklah sehebat resepi asalnya di sini... anyway terima kasih...

Saturday, January 15, 2011

Terung goreng

Hari ini kami minum petang menu istimewa... terung celup tepung... mmmmm mabeles.....!!

Wednesday, January 12, 2011

Lagi2 roti

Mula-mula bercadang nak buat bun coklat tapi tetiba rasa nak buat marble loaf pulak...lepas tu teringat inti epal yang buat ituhari ada lagi... at last jadi lah roti cenggini...

roti koboi...yang coklat tu ada inti epalmasak epal dan gula hingga pekathmmm...ini inti epalnyer ye buk...
taraa...roti koboi dh masak...
opppss terhangus pulak tapi lembut n gebu....sedapppp