Pages

Sunday, January 15, 2012

Opor Telur


Assalamualaikum.... alhamdulillah... masih mampu menghirup udara pagi di desa tercinta...  hari ini  bersiaran dari kampong... tiap minggu k.gee balik kampong tau, maklumlah musim doroyan.... layan encik hb lah katakan....eheem...^___^ 


Hari ini kak gee nak share resipi opor.... opor yg pemes di Pahang.  Biasanya orang masak opor daging atau ayam tapi kali ini kak gee try opor telur pulak....bukan apa hujan2 begini malas nak keluar ke kedai, masak apa yg ada aje...  ringkas dan senang...lebih2 lagi guna rempah segera... ermmm sedap juga makan dengan nasi panas.... pendek kata tak rugilah cubaan pertama kak gee nih.... Jom layan opor telur....

Opor Telur

5 biji telur (rebus dan kupas kulit)
2 sudu rempah opor (k.gee beli rempah opor segera)
1 sudu kerisik
1 mangkuk santan
Garam dan gula
Minyak masak

Bancuh rempah opor dengan sedikit air.  Panaskan periuk dan tumis rempah tadi hingga naik minyak.  Masukkan kerisik, santan, telur rebus, garam dan gula. Biarkan mendidih dan pekat sedikit.  Angkat dan hidangkan.



Marilah rasa opor orang Pahang ni....

Sedapppp.....

5 comments:

  1. kak gee.. rempah opor import dari pahang ke? nak jugaaakkk. heheh.. sedap la nampak pekat gitu. makan ngan nasi minyak pun okeh ni

    ReplyDelete
  2. izah,
    k.gee beli rempah segera Rempah Opos Ubai... dah 2 kali makan, memang sedap... nak ke?

    ReplyDelete
  3. salam gee...mmg nmpak menyelerakan opor tu, rasa2nya kalau buat opor ayam pun sedap kan....

    ReplyDelete
  4. Salam Gee wah telur pun boleh buat opor ya..satu kelainan ni.

    ReplyDelete
  5. Liza >
    biasanya org Pahang memang buat opor daging atau ayam, yg telor ni k.gee saje nk try aje... ok gak


    Pn Ros >
    hehehe...stok ayam takde kira telor ayam pon boleh la...

    ReplyDelete