Selamat pagi Khamis semua... hari ini sajian ala kadar saje yer.... k.gee sibuk tak sempat nak sedia yg spesial punya.... inipun mak k.gee yg tolong bancuhkan... roti puri cicah dengan kari semalam daaaa....
ROTI PURI
Sumber : Izah Daut
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil yis mauripan
2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
1/2 sudu kecil garam *
3 sudu makan minyak masak *
175ml air panas *
40-50ml air
Minyak utk mengoreng
Cara-cara:
1. satukan bahan bertanda (*) n panaskan .. kacau sehingga gula hancur n tutup api .
satukan tepung dan yis .. gaulkan
2. no.1 dimasukkn kedlm no.2 , dan digaul dgn mgunakn garfu sehingga bercampur sahaja
dgn mgunakn tangan, gaul adunan sehingga menjadi seperti serbok roti / ~ breadcrumb ~
3. tambahkn air sedikit2 dan adun sehingga x melekat kat tgn n mjadi doh
4. perap doh 30min .. pastu blhler dibahagikn doh pd 12 bhgian bulat yg kecil
5. canai doh nipis cam karipap / duit 50 sen
6. siap utk digoreng .....goreng sebijik sebijik ok ...
Tapi kenapa roti puri k.gee ni tak kembong ek...? Silap bancuh kot...? Ooowww... k.gee terlupa tips yg izah bagi tu... "kena pandai main api..."
Jom sarapan....
Assalamualaikum akak...
ReplyDeletewalaupun hanya roti puri akak kata... namun ianya nampak sgt menyelerakan tau... nampak sedap cicah ngan kari tu...
Kari dibiarkan semalam lagi kaw. Sedap tu....
ReplyDeletebetul tu kak gee. kenipisan roti ni pun kena diamik kira. hahaha.. banyak sikit cabaran nak menggoreng kembung cantik. tapi kalau roti arab elok kejadiannya berbanding puri.
ReplyDeletekak gee, akak duk raub ke?
mcm sedap puri...ditambah mkn cicah kari tu...mesti perghhh...
ReplyDeleteteringin la juga utk mcuba nti...