Pages

Thursday, May 3, 2012

Talam sekoteng lap-u


Taraaa!! i love you all.... terutama yang sudi bertandang ke dapor kak gee ini walaupun hidangan yang disajikan tidaklah special mana pon tapi kak gee rasa seronok dan bahagia sekali sebab dapat menjalinkan silaturrahim di alam maya...gurau senda dan nasihat menasihati... walaupun dirimu tidak kukenali tapi setiap juadahmu tetap menjadi pujaan hati ku... ops macam pernah ku dengar itu dialog... di mana ya?? 


Kelmarin tengok Chah tayang talam sekotengnya yg sangat comel lote....kemas jer kejadiannya... geram ai... sebenarnya talam ini sudah seminggu kak gee buat tapi tak n3 sebab pic tak berapa menarik... puas touch-up semalam... ini sajelah yg mampu dipersembahkan hari ini.... Talam Sekoteng lap-lap u...hehehe


Terima kasih penyumbang resipi kuih talam yang sedap dan cantik ini... kak gee skodeng dari Dapor CT Delima, chef yg comel tu.... ikon k.gee tau...

Talam Sekoteng

Rujukan :  Dari Dapor CT
Source: Chef Asma
Recipe: Ayu@curlybabesatisfaction

(Recipe untuk 1/2 adunan)

LAPISAN BAWAH

Bahan : A
35g sekoteng (rebus dahulu & toskan)

Bahan : B
90 gm tepung beras
125 ml santan pekat
225 ml air
1/2 sudu besar Tepung Hoen Kwee (putih)
110 gm gula castor
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara :

Bahan A, direbus dan toskan, bancuh bahan B dan tapis. Masak Bahan B sehingga naik wap, masukkan sekoteng dan gaul rata. Tuangkan kedalam loyang 8" dan kukus selama 25 minit.

LAPISAN ATAS

Bahan:
90 gm tepung gandum
125 gm gula halus (boleh juga guna gula kastor)
3 biji telur
125 ml santan pekat
250 ml air
1/4 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil-esen ros cap star + 1/2 sudu kecil pewarna rose pink

Cara-cara :

Bancuh semua bahan2 atas, tapis ke dalam periuk. Masak hingga naik wap & tuangkan keatas lapisan bawah. Kukus selama 30 minit.



s a y a n g semua....



13 comments:

  1. As'salam Gee

    Alahai..jangan memuji tinggi2 sangat Gee, kang ct jatuh patah riuk semua tulang2 ni..hehehe. ct hanya chef diceruk dapur aje bersyukur dengan apa yang dikurniakan nya, Alhamdulillah.

    Gee...sekoteng ct pun masih ada baki lagi. tak tahu bila nak buat dan nak perabiskan..hehehe. cantiklah Gee, I Lap You so muchhh!

    ReplyDelete
  2. lap u tu..eh kak, ape tk comey nye..mungkin kaler pink kita guna lain2 cap kot..tapi kak gee punya siap leh main tekap2 lagi..suke2..saya kalau tekap plastesin retilah, tp nk tekap kuih...ih...harus sememeheh talam tu aku kerjakan...

    ReplyDelete
  3. CT >
    ops...tak patah riuk pon... sebelum jatuh ke lantai gee dtg sambut CT tau... sayang punya pasal... heheeee

    ReplyDelete
  4. Chah >
    Sebenarnya kuih k.gee tu lembek sket jd simpan dlm peties dulu baru boleh tekap lap-u tu... apapon kuih ini mmg sedap kan...

    ReplyDelete
  5. alahaiiii sweet je kaler talam skoteng ni, dah lama akak nak buat tapi tak terbuat2..masa skoteng takde sibuk nak buat, bila dah ada..dok terperap je tu kat almari..he3..btw mmng sedapkan...lemak2 gitew..

    ReplyDelete
  6. Kak Gee..
    cute la kuih talam ni..yang dalam pinggan tu untuk Rahel ye..

    ReplyDelete
  7. salam kak gee.. suke lap u lap u.. suka pink jugak! ^^ skoteng xpernah makan. talam pun xpandai buat. hihi.. tun fail bab masak sampai naik wat tu. bila masak sure ketul2 ;p

    ReplyDelete
  8. asslm Kak Gee..wah sgt cantik n comeiii talam skoteng tu..sygnye nk makan kuih comeii2 cmni...rasa dh tentu sedap ni...kak minta 3 ketuii bleh...nti nk buat jugak la...

    ReplyDelete
  9. Wah ramai pakat tayang talam skoteng ni. Jeles jeles....

    ReplyDelete
  10. kak gee..waaa cantik giler talam ni..sukerrr..warnanya pun soft gitu...ramai yang buat talam sekoteng ni..mieza je yg belum cuba lagi..dan bunga tu..cantik la kak gee :)

    ReplyDelete
  11. sedapnya gee... fav akak ni...kita nak cnp resepi nya dululah ya... sekarang ni tak dpt nak update blog lagi... kamera ku sedang di repair!!! huhuhu....

    ReplyDelete
  12. cutenya gee. Sepiring tu tak cukup untuk bundo makan sorang..

    ReplyDelete
  13. alahai..tomei2 talam akak,senang terus masuk mulut..

    ReplyDelete