Subhanallah... Alhamdulillah... Allahuakbar... syukur kerana masih dapat meneruskan ibadah di bulan Ramadhan yg mulia ini... semoga hubby, anak2, saudara mara dan kita semua diberi kekuatan dan kesabaran untuk menjalankan ibadat puasa dengan sempurna...amin
Apa agaknya juadah berbuka puasa hari ini? Sambil2 berehat di hujung minggu ini apa kata kita layan dulu lepat pisang resipi dari arwah nenda k.gee ni... manalah tahu kot2 ada yang nak melepat hari ini, kannnn....
Kata emak lepat pisang tepung beras lebih sedap.... bancuhannya biar lembik sikit dan tambahkan inti kelapa putih yang digaul sedikit garam.... ermmmm lemak manis gitu.... Tak percaya? Belum cuba belum tahu.... jom kita semak resipinya....
LEPAT PISANG INTI KELAPA
Bahan
*4 biji pisang berangan
*4 biji pisang emas
*1 cawan tepung beras
*2 sudu gula
1 cawan kelapa parut putih + secubit garam
Daun pisang (layukan atas dapor seketika)
Cara
1. Panaskan kukusan.
2. Pisang dilecek hingga hancur.
3. Kemudian gaulkan semua bahan bertanda * hingga sebati.
4. Letakkan sesudu di atas daun pisang dan letak inti kelapa di tengahnya.
5. Lipatkan.
6. Kukus selama 20 minit.
7. Sejukkan dan hidangkan.
Jom mencuba...!
sedapnya lepat...adda suka betul ngn lepat nih..xkira la lepat apa pun..tp yg paling peberet la lepat ubi...
ReplyDeletesalam Ramadhan Gee...sedapnyer lepat pisang, paberet CK dulu kini dan selamanya
ReplyDeletesalam kenal..sedapnya lepat..tak buat lagi bulan pose ni..hehehe
ReplyDeletesalam Gee
ReplyDeleteLepat pisang mmg sedap..tambah2 klu mkn waktu panas2
Sabo!sabo!...puasa ni :D
Salam ziarah juga kak gee...Ya Allah sedapnyer lepat akak..letak esbok bg sejuk dulu br makan..perghh..
ReplyDeleteNak ikut cr akak lak boleh?? stok daun pisang ade dlm esbok tu..
salam ziarah kak gee..sedapnya lepat pisang..mmg kena letak ye tepung beras?patut la dulu bila saya buat tak sedap..huhu
ReplyDeletesedap sgt lepat..dulu2 ptg sllu nnek buatkn..rindu nenek pny lepat...
ReplyDeletesaya nk tnye klu pisang masam sedap xbuat lepat pisang
ReplyDelete