Salam hujung minggu... Apa khabar semua? K.gee sihat-sihat saje... yeehaaa.... baru hari ini k.gee dapat mengukis... inilah biskut pertama k.gee tahun ini Biskut Snow Almond... si kecik k.gee tu yg minta buatkan kukis bentuk senyum.... ye tak ye juga kan... sambil mengukis sambil tersenyum barulah ceria kan....
Kebetulan hari ini k.gee tinggal seorang diri di rumah... hmmm barulah senang nak menembak... klik sana klik sini.... nasib baik puasa kalau tidak sudah kena ngap dah biskut snow ni... geram nyaaa...!! Tapi.... kenapa ada bau busuk yer....? Lorrrrr.... bunga taik ayam rupanya... heheheeeee....
BISKUT SNOW ALMOND
Oleh: Resipi Medan Selera
Bahan-bahan :
Bahan A/
110 gm mentega
1/2 sdb shortening
50 gm gula kastor
1/2 sdk esen kopi
1/2 bj kuning telur
Bahan B/
110 gm tepung gandum
25 gm nestum [kisar]
1 sdb coffeemate
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam
Bahan Hiasan/
serbuk roti putih [breadcrumb]
coklat masakan
Cara Penyediaan :
1. Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan.
3. Uli dan canai doh. Kemudian terapkan.
4. Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.
5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Selepas itu, golekkan pula ke dalam serbuk roti putih
Jom mengukis...
Dah mula buat kuih ye kak.. Nampak menarik.. Nur belum pernah cuba buat biskut ni..
ReplyDeleteAsslmkum kak gee.
ReplyDeleteWah! Dah mula mengkukis ya. Biskut ni ada masuk list sue. Sbb sue tgk ramai yg kuat kukis ni. Tak tau la sempat ka x buat. Sbb enjin kejap laju kejap slow. Ngeee
salam Gee
ReplyDeleteakak pun macam nak buat lah hari ni biskut snow ni sbb bahan2 dah ada cuma masa je masih mencemburui ni cantik nampak Gee punya biskut ni
kak gee
ReplyDeletecantik kukis..kt umah zila dh habis dah kak..he hehe terpaksa buat lagi pasnie..adoiii