Assalamualaikum...
Sarapan apa yer di hujung minggu ini? Mesti masak yang sedap2 kannn... Hah! malas memasak? ooowww... letih yer... maklumlah setiap hari kelentang kelentong di dapor, bila hujung minggu ni nak relax la pulak ... Ok lah tu.... kalau perut keroncong nanti jemputlah datang pondok buruk k.gee yer... boleh k.gee jamu lempeng kelapa cicah kuah kari belen semalam.... sudi2 kan lahhh....
Senang saje nak buat lempeng kelapa ni... main campak2 jer kan...tapi malas punya pasal k.gee cnp dari Dapur MaDiHa... malas nk menaip... minta izin yer... hehehe...
LEMPENG KELAPA
Bahan2
2 cawan kelapa parut yg agak muda
3 cawan tepong gandum
1 3/4 cawan air
1 s/k garam (larutkan dlm air)sediki minyak masak
Cara2 membuat
Campurkan kesemua bahan2 & kacau rata2. Panaskan kuali dengan sedikit sapuan minyak. Atau boleh juga gunakan non stick pan. Sendukkan sesenduk adunan dlm kuali & ratakan menggunakan belakang permukaan senduk. Biarkan hingga masak & nampak garing, semasa menggoreng boleh titiskan sedikit minyak jika perlu. Terbalikkan lempeng & biar masak ke dua2 belah. Angkat & hidangkan panas2 dengan sambal tumis, sambal sardin ataupun kari lebihan semalam.
Asslmkum k.gee
ReplyDeletelama x mkn lempeng kelapa. Sesekali bfast menu simple dan ala2 kg mcm ni sgt la sedap. :D
Salam Gee, macam janji lak kita post benda yang sama hari ni hi hi
ReplyDeleteHayırlı sabahlar, ellerinize sağlık. Çok iştah açıcı görünüyor. İyi hafta sonları.
ReplyDeleteSaygılar..
salam Kak Gee...
ReplyDeletesedapnya lempeng kelapa dimakan time panas2...wangi je kan..