Pages

Friday, November 9, 2012

Agar-agar santan


Hari Jumaat ini menu ringkas saje dari K.gee... agar-agar santan... slrup! licin jer lalu kat tekak kan..?! Dulu agar-agar disediakan untuk dessert atau pencuci mulut selepas makan... biasanya dicurah dalam loyang dan dipotong begitu sahaja tapi sekarang agar-agar sudah naik standardnya... ia sudah mula dikomersialkan dengan aneka rupa, rasa dan gaya... K.gee amat terpesona dengan agar-agar yang cantik dalam bolg  Citarasawan... pergh ! sangat menarik dan menambat hati.. Sesiapa yang berminat nak tempah agar-agar dan puding untuk hantaran atau majlis pertunangan bolehlah ke bolg Citarasawan yer...




AGAR-AGAR SANTAN

1 paket agar-agar
1 liter air
3 cawan santan pekat
1 1/2 cawan gula
1 biji telur
1 helai daun pandan
secubit garam
sedikit pewarna/ sirap ros


CARA-CARA

Rebus agar-agar bersama air dan daun pandan.  Masukkan gula dan kacau.   Satukan telur dan santan dan masukkan ke dalam periuk agar-agar tadi.  Tambah pewarna sirap ros dan sedikit garam. Biar mendidih dan tutup api.  Angkat dan tuang ke dalam acuan.  Sejukkan.



 agar-agar k.gee ni boleh buat bisnes ke..? 
hehehe


2 comments:

  1. Salam ziarah, insya Allah, agar2 yg sedap n cantik ni blh dibuat busines yg menguntungkn.

    jemput ke blog akak yg x seberapa di http://cheezemaz.blogspot.com/ . Boleh nikmati keenakan serbuk CHEEZE MAZ, yg bila dicampur air panas menghasilkan sos yg sesedap sos cheeze wedge di KFC. Harga pun murah, RM 10.00 shj untuk 200 gram

    ReplyDelete