Biasanya wajik ni muncul pada hari raya, majlis pertunangan atau kenduri kahwin... Selain dijadikan hantaran dan bunga pahar, wajik juga kekadang dijadikan goodies untuk para tetamu.. . Tapi wajik di pondok k.gee hari ni bukan untuk para tetamu... tuan rumah tetiba teringin nak makan yang manis2.... lagipun beras pulut baki buat lemang raya haji itu hari masih ada, elok sangat lah tu jangan membazir kan...
Wajik ini bonda k.gee yang godek2kan... mmm...memang sedap... paling k.gee suka wajik yang lembik dan ala-ala cair gitu... pergh! sampai menjilat senduk jari you..! nyam2x.
Bahan-Bahan
1 kg pulut
1 kg gula pasir
300 gm gula melaka
2 helai daun pandan
1.5 liter santan pekat
Air
sedikit garam
Cara:
Cuci bersih pulut dan rendam semalaman. Kemudian pulut dikukus sehingga masak. Sementara itu masak gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan dengan 1½ cawan air sehingga gulanya larut. Kemudian tapis. Masukkan santan ke dalam gula ini dan masaklah sehingga pekat dan bertali. Setelah itu baru dimasukkan pulut. Kacau dan masak lagi sehingga adunannya agak kering, keluarkan daun pandan tadi.. tuang kedalam loyang. Sejukkan dan bolehlah dimakan. Orang kata kalau nak sedap lagi bungkus dalam daun pisang atau upeh...
lama la jugak tak makan wajib.xleh makan byk2..manis sgt kan :) Hehehe~~~
ReplyDeleteSalam Ge,sedap..kak Ros suka la wajik..
ReplyDeleteKalau letak durian pun sedap juga kan.
ReplyDeletedah lama x jumpa wajik kak gee..raya pun x der org buat..klu time ada knduri kawin jew muncul nie..dapnye:))
ReplyDeletelama juga tak makan wajik, tapi biasanya jumpa kat kenduri kendara..rajin kakak nie..
ReplyDeletekak gee..ya Allah mieza mmg suka wajik ni kak..mak mentua punya wajik mmg mabeles...dah siap mintak resepi tp sampai skg tak buat pun...kak terliurnye kak..
ReplyDeleteaduh..sukanyer saya dengan wajik yg lembik2 gini...dulu pernah la buat, tp wajik nyer jadi kembang/pulut lebih masak gitu...tak brapa sedap...nanti nk try respi bonda Gee plak. TQ yer
ReplyDelete