Thursday, June 28, 2012

Choc bottom banana square


Assalamualaikum teman2 blogger dan para peminat pondok k.gee... Sarapan apa yer pagi ini? Mesti makan yang enak2 kan... biasanya kalau di Kuantan menu sarapan penuh dengan hidangan berbagai-bagai nasi... nasi lemak, nasi minyak, nasi dagang, nasi berlauk, nasi goreng, nasi kerabu dan tidak ketinggalan berbagai2 kuih muih dan pulut.... kalau sesiapa yang sedang berdiet tu eloklah makan di rumah saje dengan menu sihat memasing yer...


Pagi ini k.gee tak sediakan sarapan sebab penghuni di rumah semuanya berpuasa... eQa sorang tak puasa... lagipon k.gee akan bertugas rasmi ke Janda Baik jadi tak sempat nak ke dapor pagi ini... Choc bottom banana square ini k.gee buat petang semalam dan tapaw ke JB untuk rakan2 setugas.  Sebenarnya k.gee dah pernah buat kek ini 2,3 kali tapi resepi dari min's blog yang k.gee ambil dari nasilemaklover ini sangat sedap dan keknya sangat lembut... memang terbaek!


Chocolate-Bottom Banana Squares
Rujuk : nasilemaklover
(recipe source : adapted from Mins' blog, 1st posted by Hearty Bakes, with minor changes)

Ingredients:

125g butter, softened
120g sugar
1 egg (lightly beaten)
1 tsp vanilla / Rum
220g ripe bananas (mashed)
180g cake flour
1 tsp baking powder
1 tsp baking soda
1/2 tsp salt
2tbsp cocoa powder
1/2 cup chocolate chips

Method

1. Line the base of a 8” square baking pan (removable base) with baking paper.
2. Sieve flour, baking soda and baking powder, add in salt and set aside.
3. In mixing bowl, cream butter and sugar till light and fluffy.
4. Drizzle in the eggs, vanilla/Rum and mashed bananas, beating thoroughly.
5. Add in flour mixture and mix it well.
6. Divide the batter into half. Add the cocoa powder to one portion of the batter. Spread cocoa batter in the baking pan then followed by another half of plain batter. Smooth the top.
7. Sprinkle top with chocolate chips.
8. Bake at pre-heated oven at 180c for 30mins or test batter done with a toothpick or fork.
9. Cool and cut into squares to serve.


Wednesday, June 27, 2012

Paratha gulung


Seronoknya bercuti... boleh relaks boleh lepak boleh tidur sampai tengahari.... yeeeehaaaa...!!!! dan yang paling penting boleh mengadap lappy 24 jam.... seronoknyaaa... kepada yang sedang bekerja tu... Selamat menjalankan tugas dan ikhlaskan diri anda.... sesungguhnya ada nikmat yang Allah sediakan...InsyaAllah  


Sambil berlepak-lepak di rumah, k.gee sediakan sarapan yang agak ringkas...  k.gee beli roti paratha segera, goreng, lapiskan dengan telur dan gulung... lepas tu cicah bersama kari dhal... ermmm yummy!! Yang penting senang, ringkas dan menepati selera sekeluarga....




PARATHA GULUNG
sumber : K.Zai, olahan : gee-hut

Bahan:-


5 keping frozen plain paratha
5 biji telor - dipukul sedikit
sedikit daun bawang - hiris halus
1/2 biji bawang besar - hiris
1 biji cili merah - hiris
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menggoreng

Cara-Cara:-

Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.

Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, cili dan garam. Kacau rata.

Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.

Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.

Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari kegemaran dan sedap dimakan ketika panas2.
 


yummy!



Tuesday, June 26, 2012

Jantung hati ku...


Opocot! melatah pulak k.gee pagi ini.... bukan jantung hati laa tapi jantung pisang... hehehe menu orang kampong... maklumlah dah lama tak balik kampong rindu pulak rasanya... kena tunggu hingga aktiviti kesibukan sudah reda nanti baru boleh berehat di kampong.... sabarlah yer...  


Dalam sibuk2 pun sempat lagi singgah pondok buruk ini... itulah, kalau memang sudah minat apapun bisa di atur dong... Sambal jantung pisang ini lauk makan tengahari 2 hari lepas... k.gee gandingkan dengan ketam masak lemak cili api.... wah! sedap tu... Jom lihat resepinya yer


SAMBAL JANTUNG PISANG

1 biji jantung pisang - mayang halus
10-15 biji cili api
2 biji bawang besar
1 cawan ikan bilis
Sedikit belacan
Garam & gula
Asam keping

cara membuat :


Jantung pisang dihis halus, basuh dan toskan.  Tumbuk cili api, ikan bilis, belacan dan bawang besar sehingga lumat.  Panaskan minyak, tumiskan bahan-bahan yang ditumbuk tadi bersama jantung pisang Tambahkan sedikit air, asam keping, garam dan gula secukup rasa.  Masak hingga wangi dan garing.  Selamat mencuba...!


Monday, June 25, 2012

Kuih bakar comel


Salam rindu dan salam sayang buat semua... Kebelakangan ini k.gee agak sibuk dengan tugas2 rasmi di pejabat dan tanggungjawab di rumah... Kalau diikutkan hati memang meronta2 nak mengadap blog setiap hari dan bw ke dapor kawan2 tapi apakan daya... K.gee kena hantar dan jemput anak pergi trainning SUKMA setiap hari dan malamnya hantar dia balik ke kolej... hampir 100 km perjalanan pergi balik.... letih memang letih tapi demi minat dan masa depannya kenalah kita berkorban sikit kan...



Dalam kesibukan begini aktiviti memasak agak slow sikit. Apapun, memasak memang minat k.gee... heeeee.... Kuih bakar comel ini k.gee buat untuk sarapan pagi Sabtu lalu.... Biasanya buat dalam acuan besar dan masak dalam oven tapi kali ini cuba acuan kecil dan masak atas dapor gas saja... cepat siap dan sedap bila makan yang berkerak dan hangus tu, garing jer kan....



KUIH BAKAR COMEL

2 cawan tepung gandum
4 cawan santan
1 cawan air daun pandan
1 cawan gula
2 biji telur
Secubit garam
Minyak untuk disapu pada acuan

Cara :  Satukan semua bahan kecuali minyak dan kacau rata.  Tapiskan.  Panaskan acuan dengan sedikit minyak, tuang bancuhan dan biar masak 10-15 mint.  Bila sudah masak dan garing, angkat dan hidangkan.

Wednesday, June 20, 2012

Pasta goreng sempoi


Terkial-kial hari ini k.gee nak menghapdet...  sebabnya lappy kesayangan k.gee tu anak bujang pinjam bawa ke kolej nak buat asssignment katanya.... adusssss... guna lappy baru ni tak familiar lagi so terhegeh2.... cap mohor 'gee-hut' pon tak tempah lagi...    


Sebenarnya bukan ada menu special pon, setakat makan pasta goreng sempoi saja pagi ini... hajat di hati nak buat spagheti meatball... tup tup balik rumah semalam tengok tersalah beli pasta...bukan spagheti tapi fetuchini.... haiya! mata pon dah naik rabun.... terus hilang mood nak makan meatball... pagi ini fetuchini terjun dalam kuali dan goreng biasa-biasa saje lah...

PASTA GORENG SEMPOI

1 paket pasta fetuchini
1/2 paket daging kisar Ramli Burger
1/2 cawan sos piza (rempah piza + tomato puri)
4 butir bawang putih - cincang halus
1 biji bawang besar - didadu
1 sudu cili kisar
1 biji buah tomato
2 biji telor
Garam dan gula secukup rasa

Cara:
Pasta direbus hingga lembut dan toskan.  Ketepikan.
Panaskan kuali dan tumis bawang putih hingga naik baunya.  masukkan bawang dadu dan daging kisar.  gaul sebati.  masukkan sos piza dan buah tomato.  tambahkan sedikit air, garam dan gula dan biar sehingga mendidih dan pekat.  Bila sudah pekat, tuangkan pasta yang direbus tadi dan gaul rata.
Angkat dan hidangkan.  Senangkan...
 




Tuesday, June 19, 2012

Puff inti karipap


Selamat pagi semua... sarapan apa yer pagi Selasa ini...? K.gee teringin nak makan karipap tapi malas nak menguli tepung.... balik dari ofis semalam beli bahan-bahan inti karipap dan kulitnya k.gee guna puff pastry jenama kawan... taraaaaa..!!!! jadilah karipap versi malas.... hehehe


Karipap bakar ini sedap dimakan panas-panas tau.... krap krup krap krup rangup kulitnya... sedar tak sedar habis 3 ketul masuk mulut... syukur alhamdulillah... kenyang perut...


PUFF INTI KARIPAP
Sumber : Teratak Impian

BAHAN-BAHANNYA :

1 bungkus puff pastry jenama "kawan"
1 biji telur - kuning sahaja untuk disapu

BAHAN INTI :

3 biji kentang, kupas dan dadu kecil
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar serbuk kari ikan
Sedikit cili kisar
1 cawan air
Beberapa helai daun kari
garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :

UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan daun kari hingga wangi, masukkan bawang putih, kacau rata dan tuang sedikit air. Masukkan rempah kari dan masak hingga garing,kemudian masukkan serbuk lada hitam dan kentang , kacau dan tambah air. kecilkan api dan masak hingga kentang empuk. Akhir sekali masukkan crab stick dan sedikit garam secukup rasa, kacau rata dan rasa, jika ok boleh matikan api. Sejukkan inti sepernuhnya...

UNTUK CURRY PUFF :- Ambil sekeping pastry puff (berukuran 4 x 4 inci), potong dua, isikan inti pada satu bahagian puff, dan bahagian satu lagi dikelar tapi jangan putus. Letak atas inti tadi dan tekan tepinya dengan garfu supaya melekat dengan pastry bahagian bawahnya. Alihkan ke dalam loyang pembakar yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Buat hingga siap. Sapu kuning telur pada permukaan pastry . Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 25 minit. Kalau oven ada fungsi kipas, boleh gunakan untuk membakar. Sejukkan atas jaringan.

Monday, June 18, 2012

Kek Pandan Layer


Salam siaran di pagi Isnin yang ceria... semoga semuanya sihat dan dirahmati Allah hendaknya...  Rindunyaaa.... hampir seminggu dapor maya k.gee senyap sunyi.... bukan tak memasak cuma sudah berjangkit wabak suam2 kuku dari K.Ummi HSH tu barangkali... heeeee.... masak tetap masak tapi mood nak 'menembak' dan idea nak berceloteh tak berapa ada... Itulah bukan senang kan nak update blog setiap hari.... K.gee tabiklah pada para blogger yang tak kering2 idea memasak dan menghapdet.... wa caya lu!! 


Apapon hari ini k.gee gagahkan juga untuk paparan para peminat blog corat coret panorama hidup ini... Kek Pandan Layer ini k.gee sajikan buat minum petang semalam... kebetulan ada tetamu, rezeki merekalah menikmati kek yang sangat lembut dan harum bau pandan ini... Tak rugi mencuba kek ini, memang sedap dan menepati citarasa kami sekeluarga.... Cubalah....

KEK PANDAN LAYER
(Resepi : Kelas Masakan Linn)

Kek Span Pandan

125 gm tepung kek
15 gm ovellete
115 gula castor
5 biji telur (250 gm tanpa kulit)
40 gm air
70 gm minyak jagung
1/2 sudu teh pandan flavor
1/2 sudu teh pewarna hijau epal

Caranya :
- Satukan ovellete, gula, telur & tepung.  Pukul hingga gebu.
- Perlahankan kelajuan,masukkan air+pewarna+flavor.  Pukul lagi kelajuan tinggi.
- Maukkan minyak jagung dan kacau sebati
- Masukkan dalam tin pembakar dan bakar 35-40 minit 170`C.


Kastad Pandan

Bahan A.
180 gm gula castor
500 gm air daun pandan
10 gm halal instant jelly powder

Bahan B
400 ml santan
85 gm tepung hoen kwee
1 sudu teh pewarna hijau
Secubit garam
Hiasan : 1/2 cawan kelapa kering

Caranya :

- Kek span dibelah 3.
- Untuk kastard : Campur Bahan A ke dlm periuk, masa atas api sederhana dan kacau. 
- Apabila mendidih masukkan pula bahan B.  Kacau hingga pekat.
- Angkat dan kacau sehingga suam.
- Gunakan acuan loose tin atau spring form.  Masukkan 1 lapisan kek dan tuang kastard atasnya.
- Buat hingga habis 3 lapisan. 
-  Tuang kastatd hingga tutup keliling kek, hentak sedikit.
-  Masukkan dalam peti ais.
- Keluarkan dan hias dengan kelapa kering.


 

jom jamu selera...


Wednesday, June 13, 2012

Rules of third?


Salam Rabu... Hari ini k.gee tak ada menu masak-masakan tapi k.gee nak kongsikan info berkenaan fotografi walaupun k.gee bukan pakar bidang ini... sekadar berkongsi maklumat yang k.gee 'terjumpa' di SINI sewaktu merayau-rayau mencari resepi kelmarin... K.gee kalau bab 'menembak' ni memang main hantam saje... klik sana klik sini janji dapat buat entri... kadang2 tu dekat 100 das peluru untuk menghasilkan sekeping gambar yg cantik di mata sendiri... mata orang lain tak tahulah.... hahaha....  memandangkan blog k.gee bukan blog komersial, sekadar memenuhi minat sendiri dan berkongsi pengalaman di dapor jadi cukup sekadar apa yang ada sajalah kan... harap2 peminat k.gee (ops! ada peminat ke?) berpuashati dan terhibur dengan persembahan k.gee selama ini yer.... terima kasih kepada yang sudi....  

Baiklah, info kali ini k.gee ambil dari nuristimewa dan k.gee panjang2kan di sini.  Harap empunya info halalkan yer... Ini sekadar untuk rujukan k.gee bila diperlukan.... Jom..!



Bila kita mengambil gambar, kita biasanya akan meletakkan subjek dibahagian tengah seperti gambar pertama dibawah.



Cuba lihat perbezaan gambar pertama diatas dengan gambar kedua dibawah ini pula…


—'Rules Of Third': Subjek difokuskan pada salah satu dari 4 titik garis pertemuan.

Gambar yang kedua ini kelihatan lebih kreatif, bukan? Inilah gambar yang menggunakan teknik ‘Rules Of Third‘. Dimana teknik ini dapat menyerlahkan lagi kreativiti kita dalam mengambil gambar. Untuk menangkap gambar dengan menggunakan teknik ‘Rules Of Third‘ ini, kita hanya perlu membayangkan ‘viewfinder‘ dikamera kita mempunyai garis grid 9 kotak seperti gambar pertama dan gambar kedua diatas. Kemudian fokuskan subjek yang hendak kita snap pada salah satu garis pertemuan pada garis grid itu. Contoh seperti gambar kedua di atas.

Seperti yang kita sedia maklum, kamera kita (kamera digital atau kamera handphone) yang mempunyai fungsi ‘auto fokus‘ biasanya akan memfokus subjek yang berada ditengah. Agak sukar untuk kita fokus subjek yang hendak kita snap bila kita meletakkan subjek disebelah tepi seperti apa yang kita bayangkan dalam teknik ‘Rules Of Third‘. Jadi, jalan penyelesaian yang boleh kita buat adalah dengan mengunci fokus subjek yang hendak kita snap. Caranya;

~ Fokuskan subjek yang hendak kita snap ditengah ‘viewfinder‘. Kemudian tekan separuh butang ‘shutter’ dikamera yang digunakan. Kita akan nampak kamera kita memfokus subjek yang hendak kita snap.

~ Selepas itu (tanpa menekan habis atau melepaskan butang shutter kamera), ubah posisi subjek tadi dengan meletakkan subjek pada posisi teknik ‘Rules Of Third‘.

~ Sudah mendapat posisi ‘Rules Of Third‘, tekan habis butang shutter kamera untuk snap gambar subjek tersebut dan lihat hasilnya.

Ok, Itu saja~ Selamat Mencuba!

Terima kasih kepada penyumbang info ini.... Akuro Matsuzawa


Tuesday, June 12, 2012

Kek ke apam...?


Ini kek ke apam? Ya ampunnnn! k.gee derhaka memandai ubah nama kepada apam pisang sedangkan nama asalnya steamed soft banana cake... ow! ow! I'm sorry... sebenarnya kek buatan k.gee ini tak berapa soft, itu pasal k.gee ubah sikit namanya.... hehehe jangan marah yer tuan empunya resepi... Kepada Aunty Yochana, Noreen-homecooking dan Ayu singapore terima kasih sebab menginspirasikan kek yang sedap ini.... walaupun hasilnya kurang gebu tapi rasanya tetap sedap... Izinkan resepinya dikongsi di sini ya....


APAM PISANG (Nama asal  Steamed soft banana cake)
by : aunty yochana
sumber : ayu singapore, noreen homecooking

Ingredients (A):

200 gm. mashed banana
1/8 tsp. vanilla essence
1 tsp. Bicarbonate of soda
a pinch of salt

Ingredients (B):

3 small eggs
100 gm. brown sugar
100 gm. pao flour / Hong Kong flour / superfine flour
1 tsp. Baking powder
65 gm. cornoil

TOP LAYER:

2 eggs
60 gm. sugar
25 gm. water
65 gm. pao flour / Hong Kong flour / Superfine flour


Method:

(1) Mix all the ingredients (A) together and set aside.

(2) Whisk eggs and sugar together till flurry, add in flour and baking powder and mix till well combined. Add in mashed bananas mixture and cornoil and stir till well combined.

(3) Pour into a greased and lined loaf pan and steam for 15 to 20 mins till cooked.

(4) For topping: Whisk eggs and sugar till fluffy, add in water and flour and mix till well mixed. Pour on top of steamed banana cake and steam again for another 15 mins. or till cooked.

(5) Serve


In Malay

Bahan2 A:

200gm pisang yang telah dilecek - dalam 2 biji
1/8 camt esen vanila
1 camt soda bikarbonat
secubit garam

Bahan2 B:

3 biji telur saiz kecil
100gm gula perang
100gm tepung pau/tepung hong kong/tepung superfine
1 camt baking powder
65gm minyak jagung

lapisan atas:

2 biji telur
60gm gula pasir
25gm air
65gm tepung pau/tepung hong kong/tepung superfine
cara:
1. campurkan kesemua bahan2 A ke dalam mixing bowl dan gaul rata. ketepikan
2. pukul telur dan gula dengan whisk sehingga kembang dan masukkan tepung dan baking powder yang telah diayak. gaulkan sebati
3. kemudian masukkan pula pisang dan minyak. gaul rata
4. tuangkan adunan ke dalam tin kek yang telah digris ataupun tuangkan ke dalam muffin cases yang telah disusun di dalam muffin pan. kukus selama 15 - 20 min atau sehingga masak
5. untuk lapisan atas - pukul telur dan gula dengan whisk sehingga kembang, masukkan air dan tepung. gaul sebati
6. tuangkan ke atas lapisan bawah yang telah dikukus tadi dan kukus selama 15 min lagi atau sehingga masak
7. biarkan sejuk dulu barulah dipotong dan hidangkan



 sila lah...



Monday, June 11, 2012

Nasi impit kuah lodeh . . . back to school


Bertemu lagi di pagi Isnin yang cerah dan sangat sibuk.... hari ini anak2 kembali ke sekolah dengan penggal persekolahan yang baru... lalu lintas kembali sibuk dan ibu bapa mula kecoh bila setiap pagi kelam kabut dengan urusan menghantar anak2 ke sekolah... bagi yang meninap di asrama, kesibukan telah bermula sejak semalam lagi... termasuklah k.gee yang terpaksa berkejar menghantar 3 oarang anak di tempat yang berlainan sebab hb out-station...  masing-masing tak mahu balik awal, sudahnya emak lah yang letih... start pukul 3 hantar sorang, pukul 4 hantar sorang lagi dan yang last pukul 6.30 baru sampai di asrama dek jalan sangat sesak... mujurlah warden asrama faham masalah yang dihadapi...  syukur alhamdulillah ....


Hari ini rumah kembali sunyi sepi tanpa riuh suara anak2... mujurlah si eQa ada menceriakan rumah... kalau tidak pakat k.gee dengan hb ajelah... itupun nak pergi sekolah pagi ini liat aje setelah dua minggu bangun lewat... 


Oklah berbalik pada menu hari ini... ops menu semalam sebenarnya... k.gee sajikan nasi impit dan kuah lodeh... menu orang Johor ni kan CT... Dah lama tak makan kuah lodeh bila teringin tu terus buat... ialah .... sekali sekala kita rajin-rajinkan diri la pulak... tak gitu ayahnya...? hehehe

Resepi Kuah Lodeh

Sumber : Potret kasih
Olahan : gee-hut @ kak gee

10 btg kacang panjang
1/2 biji kobis
1 biji karot
1/2 biji sengkuang
1 keping tempe -  dipotong dan goreng sebentar
1 paket suhun ( 50 g )
1 paket tauhu kering/ fo chu ( 50 g)
100 g udang basah
1 1/2 kelapa parut ( ambil 2 mangkuk besar santan, santan cair dan santan pekat )
garam secukup rasa

Bahan kisar

1 sudu besar udang kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3/4 inci lengkuas
1 batang serai
4 biji cili merah
1 inci kunyit hidup

Cara penyediaan

1. Semua sayur2an di bersihkan dan dipotong kecil2.
2. Tumis bahan kisar hingga wangi dan pecah minyak.
3. Kemudian masukkan santan dan sayur2 an yang lain, suhun, fuchu dan udang. Kacau selalu agar santan tidak pecah.
4. Masak hingga sayur layu, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

Friday, June 8, 2012

Masuk kelas meroti


 Jangan jeles yer kengkawan...k.gee msuk kelas dewasa.... kelas meroti...



macam-macam roti ada tau...  1 hari belajar lebih 10 jenis roti... memang berbaloi2... roti sosej, roti serunding, roti coklat, roti pandan, roti kaya, roti kacang, roti cheese, roti mexican dan.... apalagi yer ?  lupa dah banyak sangat...


ini rakan2 seperjuangan...


tengok tu... tekun sungguh memasing...


ahaaa... doh yg comel dan gebu....