DAGING MASAK LEMAK CILI PADI
500gm daging batang pinang
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
4 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
2 batang serai - dititik
2 cawan santan pekat
1 cawan air
1 keping asam gelugor
2 biji ubi kentang - potong 4
1 sb minyak masak
Garam dan gula secukup rasa
Daun kunyit
Caranya:-)
1. Blend cili padi, kunyit hidup, halia, bawang merah dan bawang putih sehingga halus.
2. Panaskan minyak, masukkan serai dan tumis bahan-bahan tadi ke dalam periuk.
3. Masukkan daging dan tambah air sedikit. Masak sehingga empuk.
4. Bila sudah empuk masukkan air, ubi kentang dan daun kunyit .
5. Apablia ubi kentang telah empuk baru masukkan santan pekat, garam, gula dan asam gelugor.
6. Sesuiakan rasanya dan tutup api.
7. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih panas-panas.
Syukur alhamdulillah...
kenyang sudah...
tak baik tau..makan tak ajak
ReplyDeleteGEE.. OOO ... GEE... opps... gee 'bisu' arini sbb wordless kan.. ok la tak yah cakap apa2 la.. k.nor balik dulu.. wat balik daging semangkuk ni.. tak marah kan.. hehehe
ReplyDeleteooo...k.gee masak lemak nie letak bwang ye...sy guna cili api dgn kunyit saje....:-)
ReplyDeletesedap la...lma x mkn....
lama tak msk daging cili padi ni.. sedap pulak nampak gulai daging gee ni..
ReplyDeleteSodap tu kak Gee... dah lamo tak masak lomak cili api ni :D
ReplyDeleteemmmm....emmm...tak bagi cakap tak per..asal bagi bawak balik gulai semangkuk! cedapnyeer!
ReplyDeletealahai mgancamnye kuah lemak cili padi tu..QH lbih suka ayam masak lemak cili api..hehe
ReplyDeleteterbaik! pekat elok nmpk kuah dia tu.
ReplyDeleteMemang mengancam....sure makan byk klu ngadp lauk cam ni Kak Gee...
ReplyDeleteMmg mabless ..kak gee klu wat apa2 smunye nmpk sedap..kecurrr
ReplyDelete