Salam Jumaat semua... stress betul hari ini bila tak dapat akses ke blogspot... ingatkan blog k.gee sudah kena serangan virus malware... panik dibuatnya...! mujur ada kakak angkat di Trengganu tu bagitahu yg blog k.gee masih selamat.... huh! legaaaaa.....
Menu hari ini simple saja... menu untuk basahkan tekak... sekarang ini sudah masuk fasa musim panas jadi sesuai lah kita dinginkan tekak dengan agar-agar atau puding kegemaran... Bila tengok puding peach dari Dapor CT Delima pagi tadi... alahai... tak segandingan agar-agar comot k.gee ni... heeee macam langit dengan bumi jaraknya.... tapi..... nak jugak tayang sebab post kali ini siap pakai model cilik lagi.... tengoklah tu...?
Agar-agar jagung ini k.gee gunakan jagung manis dalam tin belen buat kuih bakar jagung tempohari... k.gee tambahkan juga kerak roti sebab ada banyak kerak roti dalam simpanan... anak-anak makan roti buang keraknya... k.gee simpan dan buat kuih... sayang nak membazir, kan!?
AGAR-AGAR JAGUNG
Bahan -bahan
2 cawan santan kelapa
1 cawan gula- ikut suka manis masing-masing
secubit garam
5 cawan air
1 tin jagung manis - blenderkan
sedikit pewarna kuning
1 mangkuk kerak roti - potong kecil-kecil, rendam dengan air sekejap dan toskan.
Cara membuatnya
Masukkan air ke dalam periuk bersama-sama agar-agar dan masak hingga agar-agar cair sepenuhnya.
Tambah gula, sedikit garam dan pewarna kuning.
Masukkan pula santan, kerak roti tadi dan jagung manis. Jika suka boleh tambahkan telur. Kacau sebentar dan biarkan mendidih.
Angkat dan tuangkan ke dalam acuan.
Sejukkan dan simpan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
jemput minum secawan kopi-o panas...
salam syg kak gee..
ReplyDeletealahaii cantiknya kak gee syg nk makan tau klu dh cantik2 camne..:)
Slm jumaat k gee...cantek je agar2 tu posing fgn airkopi...:-D
ReplyDeletePanas2 ni mmg bestkn mjamu agar2..bhn2 ada tu..x tau bila nk buat.
as-salam
ReplyDeletecantik agar2 jagung ni...mkn sejuk2 sedap..
salam gee
ReplyDeletejagung mmg fav akak..
nampak menarik akak ambik resepi ya..^_^
nyamannya..kita suka sgt yg ada jagung2 ni..
ReplyDeletebagus konsep kak gee..tak baik membazirkan..kiter pon suker memanfaatkn apa saja yg bole...
ReplyDelete