Pages

Wednesday, February 27, 2013

Masak lemak telur


Kadang-kadang bila ketandusan idea nak masak apa... capai ajelah apa yang ada di dapur... nasib baik ada telur boleh juga dibuat gulai lemak kuning.... sesekali makan menu simple begini sedap juga kan... teringat pula k.gee pada kisah Bundo dan telur ayam kampungnya... capai punya capai tercapai telur tembelang... haish... nakal la Bundo tu...  kalau nak tahu apa kisahnya boleh tekan TELUR yer... lucu sangat...



TELUR MASAK LEMAK KUNING


Bahan-bahan

4 biji telur ayam (kalau ada telur itik lagi sedap)
1 mangkuk santan cair
1 cawan santan pekat
*4-5 biji cili padi
*2 biji bawang merah
*1 inci kunyit hidup
1 batang serai - ketuk sedikit
garam secukupnya
1 keping asam gelugor
kalau ada belimbing buluh pun boleh letak

Cara-cara

Kisar atau tumbuk semua bahan bahan bertanda (*)
Masukkan ke dalam periuk bersama santan cair, garam, asam gelugor dan serai yang diketuk.
Jerangkan di atas api yang perlahan sambil dikacau sentiasa supaya tidak pecah minyak
Bila santan hampir mengelegak pecahkan telur sebiji sebiji sambil dikacau perlahan-lahan.
Tambahkan santan pekat dan masak hingga telur mengeras.  Kalau suka boleh masukan belimbing dan daun kunyit. Kebetulan ada belen ubi keladi, k.gee kukus dan masukkan sekali.  Sedia dihidangkan bersama nasi panas...
 

Jom pekena telur...

12 comments:

  1. Sedap tu Gee walaupun simple... kadang2 lauk simple ni yg menaikan selera makan :)

    ReplyDelete
  2. Kalau telur itik mmg faveret saya kak...tapi tak leh selalu kan?

    ReplyDelete
  3. Ye lh kn kak..sekli sekala lauk mcm gini pun best gak..budak2 mmg suka..:-D

    ReplyDelete
  4. lauk peberet anak Liza ni, terliur pulak...kena g cari telur itik dulu la nmpaknya...

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Kak Gee..bagi kuah dia pedasss siket..lagi sedappppp...

    ReplyDelete
  6. haha..
    gee, dapat telur itik memang sodap ni gee.

    ReplyDelete
  7. dh lama x buat menu nie...gee... klu dpt buat ngan telur itik...mmg sedap...

    ReplyDelete
  8. Nak tanyalah apa petuanya supaya telur yang dimasak tu elok bulat je sebiji sebiji , tak pecah-pecah ?

    ReplyDelete
  9. Terima kasih atas resipe nya
    nanti saya nak coba masak :)

    ReplyDelete
  10. Wah sedap
    nk cuba la simple
    www.momstoreretail.blogapot.com

    ReplyDelete
  11. Dah buat..menjadi! Hahah tq share resepi

    ReplyDelete
  12. Resepi simple ni makan panas2 besttt gak..tk berkongsi resepi.

    Jemput ke blog saya
    http://www.mamafreshpicks.wordpress.com

    ReplyDelete