Pages

Monday, July 29, 2013

Talam kacang merah


Assalamualaikum... Alhamdulillah hari ini kita sudah melangkah masuk ke 10 terakhir bulan Ramadhan yang penuh keberkatan... marilah kita berdoa semoga Allah beri peluang untuk kita beramal dan bertemu dengan malam Al-Qadr... Amin...


Hari ini tak dapat nak bercerita panjang sebab tuan rumah kurang sihat... ditambah dengan cuaca di luar sana yang sangat terik panasnya... terasa longlai seluruh anggota... Jom terus saje ke dapor dengan menu klasik gaya feminin... pink color..! boleh kan derhaka sikit... hehehe



TALAM KACANG MERAH
Resepi : KakAsma
Olah rasa : gee-hut

*1 cawan tepung beras
*2 sudu besar tepung gandum
*4 cawan santan cair + sedikit garam
*1 cawan gula pasir
*1 cawan kacang merah (kacang kidney bean dlm tin)
*sedikit pewarna merah

Cara Menyediakan Lapisan Bawah:

1.Satukan kesemua bahan kecuali kacang merah. Kacau rata. Tapiskan.
2.Masukkan kacang merah dan kacau hingga sebati.
3.Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit atau hingga masak.

Bahan Lapisan Atas:

*3 cawan santan pekat
*1 cawan tepung beras
*1 sudu teh garam halus

Cara Menyedikan Lapisan Atas:

1.Gaulkan kesemua bahan dan tapiskan ke dalam periuk. Kacau sebentar di atas api yang kecil supaya adunan tidak berketul-ketul. Bila agak pekat sedikit, tutup api.
2.Bila lapisan bawah telah masak, cakarkan sedikit permukaannya dengan garfu.
3.Kemudian tuangkan adunan lapisan atas tadi perlahan-lahan ke atas lapisan kacang merah.
4.Kukus lagi selama 25 minit atau sehingga masak.
5.Sejukkan dahulu sebelum dipotong dan hidangkan.


Selamat berbuka puasa...

3 comments:

  1. wow...nampak sedap, sihat2 kacang tu...

    ReplyDelete
  2. Salam kak gee.. sweet nyer kaler pink talam nih!

    ReplyDelete
  3. Kak Gee..cantiknya kuih talam kak gee ni..mesti sedap..saya ni tak pandai wat kuih talam..

    ReplyDelete