Kek span memang kegemaran k.gee dan memang selalu buat... lemon pulak kegemaran encik hb... kedua-duanya memang selalu ada stok di rumah k.gee... hb paling gemar minum air lemon pudina madu panas... sedap tau k.gee pon suka... kek span lemon madu lagi sedap... hehehe...
KEK SPAN LEMON MARBLE
Bahan-bahan :
400 gm sponge cake mix
5 biji telur
80 ml air (tambah sedikit madu)
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil air lemon
80 ml minyak jagung
2 sudu besar serbuk koko - diayak
1 sudu kecil coklat emulco
Sedikit pewarna kuning (jika suka)
Cara-cara :
1. Sediakan acuan dan alas dengan kertas minyak. Ketepikan.
2. Masukkan tepung sponge came mix ke dalam mangkuk adunan. Tambahkan air dan jus lemon dan putar perlahan.
3. Masukkan telur satu persatu dalam adunan tepung sambil diputar dengan kelajuan sederhana hingga kembang dan gebu.
4. Bila adunan dah kembang dan gebu, masukkan esen vanila dan minyak jagung perlahan-lahan.
5. Ambil anggaran 2 senduk adunan tadi dan dimasukkan dalam mangkuk lain dan ditambahkan dengan serbuk koko dan coklat emulco. Kacau rata.
6. Masukkan adunan plain berselang seli dengan adunan koko dalam loyang. Ambil pisau plastik atau lidi sate dan corakkan bentuk marble.
Gebunya...
ReplyDeleteKita datang nak mengendeng kek span kak gee. Selamat hari raya dan Selamat Hari Merdeka buat kak gee sekeluarga.
ReplyDeleteGebu n sedap nengok nyer :)
ReplyDeleteGebusssss tengok kek tu.. teringin nak buat tapi takut tak jadi :)
ReplyDeletesalam k.gee..
ReplyDeletewah..menariknya kek span lemon tu..jarang2 orang buat..mesti sedap kan..
salam k.gee..
ReplyDeletewah..menariknya kek span lemon tu..jarang2 orang buat..mesti sedap kan..
salam k.gee..
ReplyDeletewah..menariknya kek span lemon tu..jarang2 orang buat..mesti sedap kan..
salam k.gee..
ReplyDeletewah..menariknya kek span lemon tu..jarang2 orang buat..mesti sedap kan..
tun pun skrg mmg hantu kek span.. minggu ni dh 2 kali wat kek span. hihi
ReplyDeletetak pernah lah daku men'span'..kena terai jugak ni..gebus nampaknya!
ReplyDelete