Selamat pagi semua... senyum-senyum selalu yer supaya hidup kita lebih ceria... barulah ada semangat nak buat kerja kan... hehehe... senyum sokmo kata oranag Terengganu kite... apa khabar mek-mek Terengganu di sana tu... sihat-sihat hendaknya terutama yang rajin berkebun tu... pepagi lagi sudah keluar peluh sambil berbudi pada tanah... syukur alhamdulillah dapat makan sayur segar dan boleh jimat belanja, kan...
Pernah makan kuih paung goreng? Kuih ini popular di Terengganu dan di Kuantan pun ada banyak dijual terutama hidangan minum petang bersama satar dan pulut panggang... ada juga yang memanggilnya kuih bom sebab biasanya kuih ini meletup apabila digoreng... kata orang petua mengelakkan dari meletup campurkan sedikit kelapa dan tepung gandum dalam dohnya dan digoreng dengan api perlahan... kuihnya lebih sedap dan rangup... jom kita cuba...
PAUNG GORENG
Resipi : Chef hanieliza
Olahan rasa : Gee-hut
Bahan2:
2 cawan tepung pulut
3 sudu makan tepung gandum
1 sudu kelapa parut putih (k.gee tambah)
1 cawan air
sedikit garam
minyak untuk menggoreng terendam
Bahan Inti
5 ekor ikan selayang
5 ulas bawang merah [hiriskan]
1 cawan santan
3 cm halia [hiris]
1 s/k halba
1 sudu kecil lada itam- tumbuk
1 sudu cili kisar (k.gee tambah)
1 s/k gula
garam secukupnya
Cara membuat:
1. Ikan direbuskan dan sejukkan.
2. Ambil isi ikan dan hancurkan.
3. Masukkan semua bahan dalam kuali dan masakkan sehingga agak kering. Sentiasa kacau supaya tidak hangit.
4. Gaulkan tepung pulut, kelapa dan tepung gandum bersama air garam.
5. Ambil sedikit dan bulatkan. Masukkan inti ikan dan bulatkan semula.
6. Gorengkan dalam minyak yg banyak dengan api paling perlahan.
7. Bila nampak keperangan angkat dan toskan minyak.
Kuih bulat gete kata orang Ganu... hehehe
Assalamualaikum... wah pau yg digoreng... rangup diluar...nyum nyum....
ReplyDeleteMcm kuih bom jgk yevkak..cuma inti jew lain..x pernh mkn
ReplyDeletetak penah makan kak.. nampak cam sedap.. bila la leh jalan2 ke pantai timur ni.. suka nak rasa makanan sana lak..
ReplyDeletenama kuih pun tak penah dgr. masa belajar kat ganu dulu cam penah nampak tapi rugi lak tak rasa.
ReplyDeletemcm pnh mkn la kuih ni kak Gee..tp lama dh kt tganu..xtau pon nma kuih ni dlu..sng2 nti bleh la try..
ReplyDeletexpnh dgr nama kuih ni..saya kt kelate..kiki..tpi apa je akk post mmg menarik...boleh try new resipi nih untuk family!!minum ptg be kan!!
ReplyDeleteuniknyaa.. mcm best jee
ReplyDelete