Assalamualaikum... sedar tak sedar sudah seminggu kita berada di tahun baru 2014... Anak-anak sudah kembali ke asrama dan memulakan penggal persekolahan yang baru... suasana di rumah jadi sunyi sepi tanpa riuh rendah suara anak2... periuk belanga di dapur pun tidur lena jer tanpa gangguan... huuuuu sedih la pulak...
Bila time nak ke dapur mulalah terkenangkan selera anak-anak... ada yg gemarkan ayam, ada yang gemarkan ikan, ada yg hendakkan lauk pedas ada yg suka menghirup sup... walaupun mulut emak berleter pot pet pot pet tapi tangannya kencang juga buatkan lauk segala bagai permintaan anak-anak... seronok tengok anak-anak berselera makan sampai menjilat pinggan jari kan... Hari ini bila tinggal berdua nak memasak pun malas... layan pengat labu aje laaa.....
PENGAT LABU
Bahan-bahan :
Buah labu secukupnya (dipotong kiub)
Santan cair
Santan pekat secukupnya
Gula pasir
Gula merah
Sedikit garam
Daun pandan (disimpul)
Cara-cara : Satukan santan cair, gula pasir, gula merah dan daun pandan di dalam periuk. Jerangkan dengan api perlahan. Kacau sentiasa. Masukkan buah labu, santan pekat dan sedikit garam. Kacau lagi hingga labu empuk/lembut. Tutupkan api dan hidangkan panas-panas.
Labu.. oh labu.... !!!
assalam gee..macam tu la kita mak2 ni kan..mesti ingatkan anak
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteIni antara makanan kesukaan saya ni kak. Labu pun ada sebiji belum diusik.
ReplyDeleteLma x mkn lbu kak..sedapnye
ReplyDeletefabret saya nie,nak2 time mengidam ngidam nie,semua nk masuk mulut,sat nanti bila dh mabuk teruk,dh x leh nk mkn...
ReplyDeletepengat ni makan sejuk atau pns..mmg sedap..tp QH lbih gemar pengat tu dimakan pns..nyum2
ReplyDelete