Assalamualaikum...
Isnin datang lagi... Isnin terakhir bulan Februari... sedar tak sedar dua bulan bakal meninggalkan kita... alamakk...!!! azam belum mula lagi ni... sempat ke...? semoga diberi kekuatan dan semangat untuk mencapai apa yang dicita-citakan... insyaAllah...
Asam pedas.... memang antara menu yang wajib ada dalam hidangan kami... selang 2,3 hari asam pedas jadi hidangan... kadang-kadang asam pedas ikan dan sekali sekala asam pedas ayam... asam pedas daging yang popular di Melaka tu belum pernah k.gee buat lagi...teringin juga nak mencubanya nanti...
Biasanya asam pedas ni k.gee akan gandingkan dengan telur dadar dan taugeh goreng tauhu... abang hb suka makan asam pedas dengan kicap campur cili... ngam kata dia... asam pedas bukan saje sesuai dimakan dengan nasi malah kalau ada berbaki esoknya boleh dicicah dengan roti, roti canai atau lempeng... best tau...!
Bahan-bahan :
Bahan untuk dikisar
Bawang merah
Bawang putih
halia
kunyit hidup
cili kering
Bahan B :
Ayam - dibersihkan dan potong kecil
Daun kesum
belacan
air asam jawa
garam dan gula
sayuran : bendi, terung atau nenas
Caranya :
Mula panaskan periuk dengan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga garing dan naik baunya..
kemudian masukan belacan dan daun kesum.
masukan ayam dan biarkan bahan tumisan meresap kepada ayam tersebut..
tambahkan air, air asam jawa, garam dan gula... biarkan sehingga mendidih dan pekat...
akhir sekali masukkan sayuran...k.gee guna nenas kiub dalam tin... biarkan mendidih lagi 5 minit dan bolehlah ditutup api... Sesuai dihdiangkan bersama nasi hangat atau dicicah roti atau lempeng... bestt...!!
Sedapnya asam pedas... bertambah2 makan...
Akak suka kaki ayam tu Gee.. eemmm dapnya :)
ReplyDeleteDirumah akak asam pedas ni memang menu wajib lah ada dalam seminggu.... dah en suami orang Melaka kan :P
asam pedas nie mmg fav saya x kiralah ayam ke ikan ...
ReplyDeletesalam kak gee..
ReplyDeletesedapnya..sya suka makan asam pedas tapi x pernah try lagi versi ayam..tengok kaki ayam tu yang x leh tahan..huhu..
kalau masak ayam kan kita kena tahu variaty kan.. sbb biasanya ayam kita makan seminggu hampir 5 kali kot.. so kena pandai masak itu dan ini.. tq idea ni k.gee.. sedap nampak..
ReplyDeletenampak sedap ayam masak asam pedas ni..tak penah try lagi masak macam ni..lebih kurang masak asam pedas ikan jugak yer kak..
ReplyDeleteSalam Gee..
ReplyDeletesedap2 resepi kat blog ni. I follow you.
terliur acik tengok gambar asam pedas ni gee..acik suka makan asam pedas ayam..tapi belum pernah masak sendiri..
ReplyDeleteacik dah angkat bendera outih dengan asam pedas..kalau acik masak rasa macam tak sedap je
salam
ReplyDeletebelum pernah buat ayam asam pedas...
Assalamualaikum GEe tang kaki hayam tu yg x bole tahan tu...cer bagi semangkuk kt Uj ni hehe
ReplyDeletesib baik baru makan asam pedas ayam kat rumah kakak minggu lepas. posing kaki ayam tu yg tak tahan....
ReplyDeletesedapnya nampak pekat sangat kan :)
ReplyDelete