Terlanjur stok kurma masih ada berbaki, k.gee pon godek-godek buatkan cucur untuk iftar kami berdua semalam... kunyah panas-panas dengan irama krap krup krap krup tepung yang garing dan rangup... sedapnya... menu yang cepat dan ringkas saje bertemankan teh-o panas sebelum makan nasi berlaukkan ikan goreng berlada dan kobis masak lemak putih... alhamdulillah kenyang perut...
Sebenarnya banyak menu yang boleh dibuat berasaskan buah kurma, k.gee sempat skodeng kat SINI dan SINI... jus kurma pun ada di SINI... menarik kan? bila berkesempatan bolehlah mencubanya nanti...
RESIPI CUCUR KURMA
10-20 biji buah kurma (dibuang biji)
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu tepung jagung
2 sudu tepung beras
Sedikt marjerin
Garam dan minyak masak
Cara :-
Gaulkan kesemua tepung bersama marjerin sehingga menjadi seperti serbuk roti. Tambahkan air dan garam dan jadikan batter seperti tepung goreng pisang. biarkan pekat sedikit. Celupkan kurma dengan batter dan goreng garing. Angkat dan sedia untuk dihidang.
Nah! satu troli kurma untuk anda...!
Assalamualaikum. Sedap ni! Di rumah saya masih ada baki buah kurma, mmm... nanti nk buat lah, inshaaAllah. :)
ReplyDeleteSalam Kak Gee,
ReplyDeleteSelamat hari raya! :)
It's hard to come by educated people about this topic, however, you
ReplyDeleteseem like you know what you're talking about! Thanks
Also visit my web-site ... plumber Kansas City ()
Teringat cucur kurma ni di buat oleh isteri business partner saya..
ReplyDeletememang best ...
sedapnya...teringat dolu2 arwah ayahanda goreng dodol bersalut cam ni. dodol yg dah keras la...bila goreng cair semula...sedap
ReplyDelete