Assalamualaikum... hampir penghujung Syawal rupanya tapi masih banyak lagi jemputan open house raya... hari hari jamuan raya menu kambing panggang.... adoiii!!! semerbak baunya... tapi bau kek pisang k.gee lagi semerbak harum.... satu rumah kembang kempis lubang hidung dek aroma kek pisang resipi skodeng dapor Mek Ganu Secubit Garam yang rajin berkebun sayur tu... apa khabar Mek..? hehehe...
"Sedapnya kek pisang ni..." puji incik Laling k.gee sebaik sahaja sepotong kek disuap ke mulut... sekali lagi kembang kempis lubang hidung tukang masak bila dapat pujian... hehehe... Memang serius sedap dengan teksturnya yang lembut dan gebu... Terima kasih kepada penyumbang resipinya Sofinar, Nor Secubit Garam, Hana Memories dan kawan-kawan yang sudah mencuba resipi ini dengan gaya memasing... k.gee minta izin kongsikan resipinya di sini yer... Lain kali boleh buat lagi...
KEK PISANG
Sumber : Nor Secubit Garam
Resipi asal : Sofinar
sumber: HanaMemories
Bahan-bahan
150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
180g tpg gandum- hana campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
180g gula halus - klu nk kek kaler keperangan gune gula perang
3 biji telor
120ml minyak masak
1 sudu teh ovelate
1 sudu teh soda bikabonat
1 sudu teh baking powder
secubit garam
(hana tambah susu segar 2 sudu besar dan badam flakes)
Cara-cara
campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
Sangat sedap... cubalah
Wangi semerbak kalau membaking kek pisang ni...:)
ReplyDeletetengok gambar pun dah tau kek tu gebu dan lembut..nyum2 sedapnya..
ReplyDeleteAssalamualaikum Gee mmg gebu gebas nampaknya...kalu makan mesti cair dimulut....lama Uj x buat kek pisang....
ReplyDeletesaya peminat tegar kek pisang.minta resepi ye Gee.terliur ni.
ReplyDelete