Kan dah kata pokok pandan merimbun... apalagi buat kuih muih versi pandan laaa.... Hari ini menggentel kuih getas guna daun pandan segar dari ladang... ermmm wangi nya bau pandan.... semerbak harum dapurku...
Kuih getas memang kuih kegemaran k.gee... buatnya mudah dan cepat dapat dinikmati... gentel gentel dan goreng... kemudian sirakan dengan gula... mudah kan? Jom kita buat...
KUIH GETAS PANDAN
Bahan-bahannya:-
250gm tepung pulut
20gm tepung gandum
150gm kelapa parut putih/kelapa parut muda
130-150ml air pandan (jangan terus tuang semua, tuang sikit-sikit dulu)
sedikit garam
Minyak untuk mengoreng
Cara-caranya:-
Satukan kedua-dua tepung dan kemudian masukkan kelapa parut serta garam. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh. Pastikan ia tidak terlalu lembik.
Biarkan sebentar selama 10 minit
Buatkan bulat-bulat kecil dan kemudian leperkan. Susun di atas bekas yang disapu sedikit minyak.
Panaskan minyak dengan api sederhana.
Apabila agak panas, goreng kuih sehingga kekuningan
Pastikan anda sentiasa balik-balikkan kuih supaya tepung tidak mengelembung dan meletup.
Bila dah kekuningan, angkat dan toskan dengan tisu masakan.
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air
Cara-caranya:-
Masukkan gula dan air kedalam kuali yang agak besar. Masak dengan api sederhana.
Bila anda buih-buih sudah memenuhi bahagian tepi dan kemudian ia akan merebak kebahagian tengah.
Biarkan ia pekat dan terus matikan api.
Jemput sarapan...
serius tak oenah lagi makan kuih ni.. macam sedap je..
ReplyDeleteKorang Tau tak?
Salam syg k,gee..lma x mkn kuih getas..strwbery byk tu..
ReplyDelete