Pages

Monday, January 2, 2017

Pengat ubi kayu sambut 2017


Syukur masih diberi kesempatan bertemu tahun baru... Selamat Tahun Baru 2017... Semoga harapan, impian dan cita-cita akan terlaksana dengan jayanya... 


PENGAT UBI KAYU

1 ketul ubi kayu (dalam 500gm)
1 keping gula melaka
1 - 2 cawan santan
2 cawan air
2 sudu besar sagu - basuh dan toskan
1/2 cawan gula
1 helai daun pandan - simpulkan
secubit garam



Cara-cara :

1. Kupas ubi kayu, bersihkan dan potong kecil.
2. Masukkan dalam periuk, tambahkan air, sedikit garam dan rebus hingga ubi lembut.
3. Toskan air rebusan, masukkan santan, gula merah, gula, daun pandan dan masak hingga mendidih.
4. Tambahkan sagu biji, kacau perlahan.  Siap.



Apa azam 2017 anda?

1 comment:

  1. Salam Gee... Nampak mengiurkan. Nanti nak cari ubi kayu kat pasar.

    ReplyDelete