Pages

Thursday, January 26, 2017

Roti Naik Pahang


Sejak k.gee beli GR Superbake dari Loyang Bread ni... k.gee rajin meroti... rasa seronok dan puas hati dapat makan roti lembut air tangan sendiri... anak-anak sangat suka makan... sekejap sudah licin... tambah-tambah bila makan sebaik sahaja keluar dari oven... ditemani pulak kopi-o atau milo panas... waaaa... speeceless...




ROTI NAIK PAHANG

Bahan-bahan
  • 1 biji telur campurkan dngn air sejuk,jadikan jumlahnya 265ml/gm - k.gee tak letak telur
  • 500gm tepung roti (400gm tepung roti + 100gm tpng gandum pun boleh)
  • 40gm susu tepung
  • 100gm gula kastor
  • 11gm yis atau sepeket yis 
  • 80gm marjerin@butter
  • 1 sudu kecil bread softener ) k.gee xletak - gantikn dengan GR superbake
  • 1 sudu kecil bread improver ) tak letak

Cara-cara (Kaedah Breadmaker)

  1. Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker mengikut urutan bahan basah kemudian bahan kering.
  2. Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1 1/2jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.
  3. Bahagikan bulat2 kecil lebih kurang 50gm setiap satu kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi. Gliss roti dngn susu tepung yg di bancuh dngn sedikit air di permukaannya.
  4. Jika suka taburkan gula kasar dan bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.
  5. Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.



Hari hujan sambil layan perut keroncong... sedap kan... 
haha!


1 comment:

  1. lembut gebus.. tun pon guna resepi ni kalau buat roti naik. teringin jugak nk ke kedai loyangbread tu.. selalu tgk kak tun post gmbr roti2 kat FB.

    ReplyDelete