Pages

Monday, April 24, 2017

Ayam Basil ala Thai


Hari ini cuti sempena Hari Pertabalan Yang DiPertuan Agungyg ke 15... bersinar sikit dapor geehut... sudah berkurun gelap gulita ibarat pelita kehabisan minyak tanah... haha...! Tuan tanah sibuk dengan tugasan harian... tak sempat nak jengah dapor maya... sibuk sana sibuk sini... mengalahkan PM lagi... huawei...!! 


Ini cover majalah Saji keluaran April 2017... tahu dah out dated... Saji sudah ada keluaran bulan Mei kan...sorry lah ye k.gee ketinggalan keretapi... hehe... Cuma nak bagitau dalam isu April ada sedikit kisah tentang GEEHUT taw... 

Geehut tu apa? jeng..jeng..jeng... 

Belilah Saji April 2017... ada jawapannya... jangan risau... masih ada lagi di pasaran... 


Salah satu resipi yang k.gee kongsikan dalam Saji April adalah resipi Ayam Basil ala Thai... resipi simple tapi menyelerakan dengan aroma harom daun basil... terkenang kembali nostalgia bercuti di Thailand 2 tahun lepas... 


AYAM BASIL ala THAI

Bahan-bahan:-

3-4 ketul ayam tanpa tulang – potong kecil-kecil
5-10 tangkai daun selasih/basil
3-4 ulas bawang putih – tumbuk kasar
5-6 biji cili padi – tumbuk kasar
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap cair
1 sudu kicap manis
1-2 sudu air bancuhan tepung jagung
Minyak untuk menumis


Cara-cara :
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan yg ditumbuk kasar. Kacau.
  2. Masukkan ayam dan kacau lagi.  Tambahkan sedikit air dan biarkan sehingga ayam kecut dan masak.
  3. Tambahkan sos tiram dan kicap. 
  4. Masukkan daun basil dan kacau rata. 
  5. Akhir sekali tuangkan air bancuhan tepung jagung .  Kacau seketika dan bolehlah diangkat dan hidangkan bersama nasi hangat dan telur goreng.