Pages

Wednesday, May 10, 2017

Kari sotong ala mamak


Aduh mak aiiii.... time hujan begini tarik selimut lagi best, kan... sebelum itu, k.gee nak kongsikan resipi kari sotong ala mamak untuk tatapan peminat... biasanya kari mamak tanpa santan tapi k.gee masukkan sedikit santan pekat untuk rasa yang lebih lemak dan berkrim... dan lebih kolestrol... huhu... Kalau suka boleh dimakan bersama roti, roti canai atau nasi hangat yg pastinya menjadi pilihan nombor satu k.gee....jom kari...! 

KARI SOTONG ala MAMAK

Bahan-bahan

·                     2 ekor sotong saiz besar
·                     1/4 cawan santan pekat
·                     3 ulas bawang merah *
·                     1 ulas bawang putih *
·                     1/2 inci halia *
·                     2 sudu cili kisar
·                     1 tangkai daun kari
·                     2 sudu besar serbuk kari ikan/udang - bancuh dengan sedikit air
·                     1 sudu kecil serbuk ketumbar
·                     ½ cawan air asam jawa
·                     Sayur bendir atau tomato – jika suka
·                     garam, gula secukup rasa
·                     minyak untuk menumis

Cara

1. Sotong dibersihkan dan dipotong kecil.  Ketepikan.
2. Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk/kisar lumat.  Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar bersama daun kari, rempah kari dan cili kisar hingga naik bau.
3. Tambahkan sedikit air dan biarkan bahan rempah hingga pecah minyak. 
4. Masukkan serbuk ketumbar, tumis sekejap, kemudian masukkan air asam jawa, garam, gula dan air.  Kacau rata.
5. Masukkan sotong, sebatikan dan tutup periuk biar berwap dan sotong mesra dengan bahan rempah.
6. Masukkan santan, sayuran dan masak seketika lagi biar mendidih dan pekat.

7. Angkat dan hidangkan.




No comments:

Post a Comment