Pages

Saturday, April 21, 2018

Sate Lilit ala Bali


Hai...! ketemu lagi... jom nikmati sate lilit Bali... 

Sate Lilit ala Bali

3 ketul ayam ( ambil isinya dan kisar)
10 ekor udang hidup (ambil isinya dan kisar)
5 batang serai
2-3 tangkai daun bawang - hiris kecil
1 sudu besar bawang goreng
Garam dan gula secukupnya

Bahan kisar :
4 biji cili padi
5 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1/2 in halia
1/2 lengkuas
1 batang serai
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu besar serbuk jintan manis

Cara :
Satukan kesemua bahan kisar, bawang goreng, daun bawang, isi ayam, isi udang, garam dan gula.  Gaul hingga sebati. Ambil seketul kecil adunan dan kepal-kepalkan. Kemudian ambil sebatang serai dan lilitkan kepalan adunan tadi pada batang serai. Buat sehingga habis. Panaskan kuali non-stik dan bakar sate sehingga masak.  Hidangkan panas-panas bersama sos kegemaran.


Cubalah... sedap taw!!

Kurma daging To'ki


Di hujung minggu ini bolehlah bertapa di dapur lama sedikit... rajin-rajinkan diri melayan tekak nak makan itu ini... Biasanya lauk kurma sedap dimakan bersama nasi tomato, nasi minyak atau nasi serai... kalau rajin tambahkan pula acar jelatah, ayam goreng berempah dan  papadom... wah! macam lauk kenduri... esoknya kalau masih berbaki, kuahnya yang pekat dan berlemak tu juga sedap dicicah roti arab atau lempeng... kan! yummy!


Jemputlah layan lauk Kurma Daging To'ki  k.gee ni... nama glamor gitu..  


Resipinya di dalam buku ini yea.... selamat mencuba !

Sunday, April 8, 2018

Nasi Ulam ala Utara


Selamat berhujung minggu... Jom ke Pasar Tani...kata Abang Haji... sejak semalam lagi tekak ni memang teringin nak makan nasi ulam... kebetulan pulak sudah lama kami tak pergi ke pasar... maklumlah bila tinggal berdua ni makan minum pon ala kadar saje... tambah abang haji sedang berdiet... mak aji tak larat nak berdiet.... bila pedih perut godek nasi goreng la...hehe! 

Sesampai di Pasar Tani, hujan pulak turun tapi taklah lebat sangat... payung tak dibawa... terus saje secepat kilat kami meluru ke tempat makcik menjual sayur kampung... capai beberapa jenis ulaman yang dikehendakki dan terus berkejar ke kereta... bahan-bahan lain terpaksa beli di kedai berhampiran rumah... hujan semakin lebat... mujur kami selamat sampai ke rumah... walaupun bahan2 untuk nasi ulam tidak lengkap lagi tapi tak mengapalah... cukuplah apa yg ada tu... insyaAllah berkat air tangan isteri tercinta sedaplah nasi ulam tu nanti... kata bang haji sambil menjeling isteri di sebelah... kembang kempis hidung mak aji tau kena puji.... hoyay!




NASI ULAM  ala UTARA (Geehut style)

Bahan-bahan:

1 mangkuk nasi putih
2-3 ekor ikan selayang
Sedikit ikan masinkurau - digoreng
1 helai daun kunyit
1-2 batang serai
3 ulas bwg merah
2-3 biji cili padi - dihiris
1 inci lengkuas muda
1 inci halia
2 sudu kerisik

Bahan ulaman:
Daun selom, daun serai kayu, pucuk gajus, daun selasih, bunga kantan dan daun ulaman lain yg digemari

CARANYA:

1. Sediakan nasi putih di dalam mangkuk besar.  Ketepikan.
2. Bahan ulaman dihiris atau diracik halus.
3. Serai, bwg kecil, halis, lengkuas juga dihiris nipis.
4. Ikan selayang dibersihkan dan goreng sehingga garing.  Kemudian ambil isinya dan tumbuk sehingga hancur.
5. Masukkan semua bahan yg dihiris ke dalam mangkuk nasi tadi dan gaulrata.
6. Masukkan ikan goreng dan ikan masin yg ditumbuk, kerisik, garam dan hirisan cili padi.
7. Sedia dinikmati bersama kuah asam rebus ikan atau daging bakar.



Kata kawan mak aji, orang utara makan nasi ulam sama ikan goreng atau kuah asam... ye lah... memang sedap... cubalah...



Saturday, April 7, 2018

Bubur jagung... setelah lama menyepi


Alhamdulillah... setelah sekian lama menyepi...dapat juga jariku yg tembam ni mengetuk keyboard walaupun meraba raba mencari huruf yg sesekali hilang dek mata yg sudah kabur pandangan... akak sudah 5 series dik... sudah tua! tapi sesekali  jiwa blogger marak menyala... cuma terkadang cahayanya malap macam pelita minyak tanah dihembus angin malam... kejap terang kejap gelap... gitulah gayanya bila usia sudah senja kan...  haha!

Jom kita layan bubur jagung... sedap tau buat minum petang... yuk!



BUBUR JAGUNG

Bahan-bahan:
2 -3 tongkol jagung manis - hiris nipis
1 mangkuk santan pekat
1/2 mangkuk air
2 sudu sagu mata ikan - basuh dan toskan
2 senduk gula putih
1 senduk gula merah
1 helai daun pandan
Secubit garam

CARA :

Sediakan periuk.  Masukkan semua bahan kecuali sagu ke dalam periuk. Masak atas api sederhana sehingga mendidih dan jagung masak. Akhir sekali masukkan sagu mata ikan, kacau seketika.  Sedia untuk dihidangkan.