Assalamualaikum...
Hari ini 21 Ramadan... Bahang Idil Fitri sudah semakin terasa kan... Anakanak pun ada yang sudah mula bercuti... meriah lah rumah berbuka bersama anak anak yg dirindui...
Sehari dua ini k.gee tak berapa sihat... tekak terasa pahit menelan makanan... hari ini k.gee buat manisan untuk melayan tekak yang meragam... bubur gandum bersama sagu mata ikan... ada juga yang menggelarnya bubur gunting sebab dohnya digunting untuk mendapatkan bentuk comel dan senang disuap ke mulut... terasa nyaman sedikit tekak... kan!
BUBUR GANDUM
Bahan A(doh):
1/2 cawan tepung gandum
Air atau air pandan.
Secubit garam
Bahan kuahnya:
2 cawan santan
1/2 cawan air
Gula merah
Gula pasir
Daun pandan
Bahan C
Sagu mata ikan - rendam seketika
Cara:
1. Adunkan semua bahan A sehingga menjadi doh yang lembut. Ketepikan
2. Masukkan bahan kuah ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Kacau selalu supaya kuahnya tidak berbintil. Ambil doh tadi dan cubitkan atau gunting kecil-kecil lalu dimasukkan ke dalam kuah yang mendidih. Buat sehingga doh habis. Biarkan mendidih dan doh gandum masak.
3. Akhir sekali masukkan sagu mata ikan. Kacau rata dan sedia dihidangkan.
Sedap dinikmati sejuk ataupun suam... Selamat berbuka puasa...
Cantik warna bubur tu Gee... Moga cepat sembuh Gee, banyakkan minum air kosong yunk!
ReplyDeleteTerima kasih kak Amie dan selamat berbuka puasa...
ReplyDelete