Pages

Monday, June 25, 2018

Percik ikan kembung


Salam 11 Syawal 1439H... rasanya masih belum terlambat untuk mengirimkan ucapan Salam Aidil Fitri buat  sanak saudara, sahabat handai rakan taulan dan umat Islam di mana jua berada... Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin... 

Sudah lebih seminggu asyik layan juadah hari raya kan... ketupat lemang, rendang daging, ayam dan sebagainya.. hari ini tekak terasa nak makan ikan pulak... cuma di musim raya ini agak susah dapat ikan segar... layan apa yang ada aje lah yek  


PERCIK IKAN KEMBUNG    

Bahan-bahan :
3 ekor ikan kembung segar
1 biji kelapa ~ diambil pati santan
2 batang serai ~ dititik
2 keping asam gelugor
2 sudu besar cili kisar
Garam dan gula secukup rasa

Bahan untuk dikisar :
4-5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inici halia

Cara-cara :
Mula-mula sediakan kuah percik.  
Masukkan bahan kisar berserta santan ke dalam kuali.  Tambahkan serai, garam, gula dan asam gelugor.  Masak dengan api sederhana sehingga kuah pekat.

Sementara kuah pekat, ikan dibakar hingga separuh masak.  Bila kuah agak pekat sesuaikan rasanya dan angkat.

Lumurkan atau percikkan kuah atas ikan dan bakar. Ulang bakar pada sebelah lagi. Buatlah beberapa kali hingga kuah melekat pada ikan.

Bila masak bolehlah dihidangkan.

2 comments:

  1. Aduhai... sedapnya percik ikan kembung. Terliur dah ni... Mula lah cari ikan kembung lepas ni.

    ReplyDelete