Pages

Saturday, February 19, 2011

Crispy Roti Kaya

Puas juga mikir nak sarapan apa hari Sabtu nih.. Hmmmm.... jom ronda2 blog tukang2 masak yg pemes kat internet tuh...yess!! dapat pun idea. So hari ni akak sarapan pagi gengan roti kaya rangup...opps nama akak kasi kaw sikit ek...Crispy Roti Kaya...

Akak minta izin cnp resepi kat sini, minta halal yer chef Hana

Bahan-bahan :)
8 keping roti
Serikaya - Secukupnya
2 cawan Tepung gandum
2 1/2 cawan air
2 sm Marjerin
1 sudu kecil garam dan gula(gula bkn nk bagi perasa tp nk bg kuih sdikit berkilat je)
Sedikit pewarna kuning

Cara-cara
Di dalam bekas,satukan tepung bersama marjerin,garam dan gula. Bancuh dgn air(guna whisk lg senang)warnakan kuning dan ketepikan.
Ambil 2 keping roti dan intikan dengan serikaya dan potong ikut citarasa..nak cantik buang kerak tepi pun boleh.
Panaskan minyak di dalam kuali utk menggoreng.
Celupkan roti td ke dalam adunan tepung dan goreng segera sehingga keperangan. (Sy suka sedikit hangus,lg rangup!)
Tips: Roti yg dipotong pd saiz kecil lebih menarik perhatian si manja anda.

No comments:

Post a Comment