Pages

Wednesday, March 30, 2011

Bingka roti berjagung

Memang betul kata orang, berpuasa di bulan tak puasa ni memang banyak dugaan. Awal2 pagi lagi dah terlioq tengok makanan. Berangan jer nak masak itu ini untuk berbuka nanti. Siap la blog2 masakan kena selongkar... Hari ini rasa nak berbuka mihun taucu la...mesti best kan..? Tapi apa pun projek kuih bingka roti berjagung ni misi nak perabeh roti dan jagung manis yg sudah 3,4 hari bertapa takde orang tegur. Tak baik membazir kan...
Memandangkan acuan yg ada semuanya comel belaka, terpaksalah den buat kuih bingka macam2 bentuk...bentuk ilebiu pun ada...ahai romantisnya....


Resepinya skodeng blog penyulawa di sini. Minta izin tempek di sini yer....

Bahan : 3 bj telur, 7 keping roti gardenia, 1 cwn tepung gandum, 1/2 cwn gula, 1 camb mentega atau majerin, 1 cawan jagung manis (diblender),
1/4 camt garam, 500ml susu segar,
1 camt esen vanila

Cara :

Rendamkan roti yang dikoyak kecil ke dalam susu. Kisar gula dan telur (guna blender je). Kemudian masukkan majerin. Kisar lagi. Kemudian masukkan esen vanila, garam dan tepung. Kisar lagi. Akhir sekali masukkan campuran roti dan susu dan jagung, kisar lagi hingga sebati. Tuang ke dalam loyang bingka yg telah dilengser, dan bakar atas api perlahan selama 1 jam.


No comments:

Post a Comment