Pages

Tuesday, March 29, 2011

Bubur pulut hitam manis

Masa pergi kenduri kawen baru2 ni di Kota Bharu, akak tak lepaskan peluang jenjalan di Pasar Siti Khadijah... huuuiiiiiik.....macam2 ada... tak cukup 2 tangan bimbit beg plastik tumpang pulak tangan hubby lagi...serba serbi nak beli...beras siam beli beras pulut beli beras pulut hitam pon beli jugak....haaaa inilah hasilnya ~ bubur pulut hitam manis..alahai anak omak... Bubur pulut hitam

Sumber : noreen-homecooking

Bahan-bahan: *1 cawan pulut hitam - direndam beberapa jam *4 cawan air 1 cawan gula 3 cawan santan pekat - dari 1 biji kelapa daun pandan - disimpulkan garam secukup rasa


cara: •rebuskan pulut hitam yang telah direndam dengan air sampai pulut pecah dan kurang air •masukkan 2 cawan santan, daun pandan, gula dan garam •kacau supaya tidak pecah minyak dan masakkan sehingga mendidih •tutupkan api •hidangkan bersama2 dengan santan pekat.


No comments:

Post a Comment