Pages

Thursday, March 24, 2011

Labu lagi...

Ahai...cik mat labu lagi...ops bukan mat gebu ek... ini pasal buah labu berlambak kat rumah, lepas buat kuih bakar labu buat bingka labu pulak... yang penting akak memang suka makan labu...hehehe

Bingka labu ni resepi mak akak. Mak cakap dia jarang buat kuih ni sebab anak2 dia (termasuk akak la tuh...) tak suka makan labu.... "itu dulu mak, sekarang ni antu labu..."

Resepi Bingka Labu :)

Bahan bahan yang digunakan: Tepung gandum, santan kelapa, labu, gula putih, pewarna kuning, esen vanila, garam, telor ayam, minyak makan, mentega.
Cara membuatnya, labu dikupas, dipotong kecil, kemudian dicuci, rebus sampai empuk kemudian sejukkan, masukkan ke dlm mangkok, kemudian dilecek sampai halus, tambahkan t.gandum, gula, garam, esen dan telor. Blenderkan. Kemudian tambahkan santan kelapa sedikit demi sedikit sambil diaduk, kemudian panaskan loyang/acuan yang dilengser minyak masak sedikit. setelah panas masukkan adunan dan bakar 180'C lebih kurang 1 jam. selamat mencuba ...

No comments:

Post a Comment